Srbija: Za pristojan život potrebno više od 900 eura

Uz prosječnu platu od oko 370 eura, mjesečno se u domaćinstvo slije oko 730 eura, čini se da je to prilična suma, ali kada se raspodjeli na troškove pokazuje se da nije tako.

Za život prosječne tročlane porodice u Srbiji, bez većeg luksuza, potrebno je dosta novca, a kada se saberu mjesečni prihodi i rashodi, izvjesno je da rashodi nadmašuju prihode i da novca nikad nije dovoljno.

Zbog toga se u Srbiji – a to i nije nekakva tajna – ili podiže kredit, ili pozjamljuje novac ili se on vadi iz slamarice, jer računica kaže da je prosječnoj tročlanoj porodici za komforan život – a to bi trebalo da znači stan od oko 60 kvadratnih metara, automobil, odlazak na godišnji odmor… potrebno više od 900 eura mjesečno.

Dakle, za život bez većeg luksuza potrebno je daleko više novca nego što mjesečno zaradi prosječna tročlana porodica. Prosječna potrošačka korpa za tročlanu porodicu teška je oko 550 eura, a ona podrazumijeva zadovoljenje/plaćanje/kupovinu osnovnih potreba – a osim režijskih troškova, tu su i troškovi za hranu, piće, odjeću, obuću, kulturu, obrazovanje, izlaske, prevoz, komunikacije…

Kada se to sve poplaća, iz kućnog budžeta nestane gotovo jedna i po prosječna plata, a preostalih oko 160 eura mogu se potrošiti na nešto drugo. Najčešće ni taj novac ne postoji, odnosno već je potrošen, i to uglavnom na plaćanje kredita – od onih za stan, automobil, odlazak na more, polazak đaka u školu, kupovinu namještaja, kompjutera…

Tako je za plaćanje rate za automobil kupljen na kredit mjesečno potrebno još oko 100 eura, koliko iznosi prosječna rata. Mnogo je građana koji plaćaju i kredit za stan, uz rok otplate na više decenija, pa su im plate svakog mjeseca opterećene s još oko 100 eura. Za odlazak na godišnji odmor – a u Srbiji to najčešće znači put na more – tročlanoj porodici potrebno je oko 1.200 eura. Pošto toliko novca mnogi nemaju odmah da izdvoje, ponovo se pribjegava plaćanju na rate, pa i ako se to razbije na godinu dana, mjesečnim troškovima treba dodati još oko 100 eura.

Ni polazak djeteta u školu, kao ni odlazak na ekskurziju nisu zanemarljive stavka u kućnom budžetu, pa se i ti troškovi često razbijaju na rate. Tako se, recimo, za kupovinu udžbenika koji su oko 0 eura i odlazak na ekskurziju, čije se cijene razlikuju u zavisnosti od destinacije i vremena boravka i kreću se i do 330 eura, mjesečni izdatak dodatno povećava oko 30 eura. Ako se neko odluči za kupovinu novog namještaja, recimo dječje sobe, i tu treba, računati da dodatni mjesečni teret od oko 30 eura, a ako se kupuje novi prosječan kompjuter, za šta se takođe odborava kupovina na 12 mjeseci, mjesečni trošak se povećava još oko 25 eura.

To je, naravno, samo dio troškova koje bi mogla imati prosječna tročlana porodica, a samo oni znatno premašuju iznos dvije prosječne plate. Nije potrebno biti ekonomista da bi se uvidjelo da je komforan život veoma skup i da, ma kako da se dinar prebacuje više puta preko ruke, na jednom mjestu uštine, na drugom malo popusti, rate prebacuju iz mjeseca u mjesec, krediti refinansiraju – ostaje rupa od oko 200 eura.

Mnogo prosječnih tročlanih porodica sebi ne mogu da priušte mnogo toga što podrazumijeva komforan život, kao i da je malo domaćinstava u kojima se zarađuju dvije prosječne plate. Naravno, ima onih koji zarađuju daleko više i kojima odlazak na ljetovanje ili zimovanje, kupovina namještaja, automobila, bilo čega… ne predstavlja veliki problem, ali istovremeno je i mnogo onih koji zarađuju mnogo manje i kojima je problem i da podmire i troškove prosječne potrošačke korpe.(Dnevnik)