Hrvatski div odlazi u istoriju – Agrokora više nema

Agrokor grupa, čiji je tvorac bio hrvatski biznismen Ivica Todorić, danas odlazi u istoriju. Fortenova grupa od danas preuzima njeno poslovanje.

Od danas se primjenjuje nagodba povjerilaca, pa počinje da radi Fortenova grupa, a neke od poznatih Agrokorovih kompanija, poput Konzuma ili Jamnice, u imenu dobijaju dodatak „plus“.

Od ukupno 159 kompanija koje djeluju u sastavu Agrokor grupe, primjenom nagodbe 47 neodrživih kompanija prelazi na nova društva Fortenova grupe. Udjeli u preostalih 30 hrvatskih održivih kompanija preneće se na Fortenova grupu, a po završetku tog procesa, kompanije izlaze iz postupka vanredne uprave.

Što se tiče udjela 82 kompanije koje su van Hrvatske ili nisu u postupku vanredne uprave, na Fortenova grupu će se prenositi kada i ostala imovina, prenose hrvatski mediji.

U Amsterdamu bi danas trebalo da bude održana prva skupština imalaca depozitarnih potvrda Aisle STAK-a, vlasnika nove Fortenova grupe.

Nagodbom u Agrokoru promijenila se i vlasnička struktura, pa je tako najveći pojedinački vlasnik ruski Sberbank s 39,2 odsto udjela. Ruska državna banka ima 7,5 odsto udjela, pa Rusi imaju ukupno 46,7 odsto vlasništva.