Ćerka osnivača preuzela Zaru

COMPANY

Marta Ortega, ćerka osnivača i vlasnika Inditexa Amansia Ortege, u petak je u svoje ruke preuzela čelo kompanije Zara. Time je, navode svetski mediji, postala najmoćnija žena u svijetu konfekcije.

O ovoj 38-godišnjakinji kažu da je diskretna i tajnovita i već se dugo znalo da će jednog dana preuzeti upravljanje najvećim distributerom jeftine mode, koji prednjači čak i pred švedskim H&M-om i posjeduje oko 6500 radnji širom svijeta.

Mediji za nju kažu da je otvorenija za javnost u odnosu na njenog oca, pa se može vidjeti na različitim događajima i velikim modnim revijama širom svijeta.

Amansio Ortega je osnovao Inditex sa svojom bivšom suprugom Rozalijom 1975. godine u sjeverozapadnom španskom regionu Galicija. On je i najveći dioničar kompanije koja pod svojom kapom ima sedam velikih brendova među kojima su Massimo Dutti, Bershka i Zara. Zato je i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu.

Upravo je kako navode mediji Amansio orkestrirao ovu zamjenu. On je 2011. dao ostavku na mjesto predsjednika uprave, ali je i dalje većinski vlasnik.

Poznaje firmu kao svoj džep

Marta će, kako je i najavljeno u novembru prošle godine, zamijeniti izvršnog direktora Pabla Islu, zaslužnog za veliko proširenje kompanije tokom prošle decenije.

“Za ovu se tranziciju pripremamo već duže vrijeme”, rekao je Isla na konferenciji za novinare. “Marta za kompaniju radi već 15 godina. Vodila je mnoge projekte te poznaje firmu kao svoj džep”, dodao je.

Ovo je potez koji je potpuno različit u odnosu na onaj koji je učinio veliki švedski rival H&M. Naime, oni su u želji da se odvoje od porodice koja je osnovala kompaniju na čelo početkom 2020.godine postavili Helenu Helmerson.