Mask mora zaključiti ugovor s Twitterom do petka

COMPANY

Milijarder, izvršni direktor Tesle ima rok do 17 sati po američkom istočnom vremenu u petak da zatvori svoju akviziciju Twittera vrijednu 44 milijarde dolara ili se suoči sa suđenjem, koje je ranije odgođeno kako bi obje strane mogle zaključiti posao.

Odbrojavanje s visokim ulozima dolazi nakon višemjesečne bitke oko akvizicije koja bi najbogatijem čovjeku na svijetu donijela jednu od najuticajnijih svjetskih platformi društvenih medija, s ogromnim potencijalnim uticajima na zaposlene kompanije, korisnike i na internetski diskurs generalno.

Mask je u aprilu pristao da kupi Twitter za 54,20 dolara po neotplaćenoj dionici, a zatim je, sedmicama kasnije, tražio raskid ugovora, podsjeća CNN i dodaje da je u početku isticao svoju zabrinutost zbog rasprostranjenosti botova na platformi, a kasnije je dodao tvrdnje uzbunjivača kompanije. Tviter ga je tužio u pokušaju da se ugovoreni posao dovede do kraja.

Dvije strane su bile usred spornog parničnog procesa koji se pripremao za početak 17. oktobra, kada je Mask rekao Tviteru da želi da nastavi sa sklapanjem posla po prvobitno dogovorenoj cijeni. Sudija koji je nadgledao slučaj, kancelarka suda u Delaveru, Katlin Mekormik, dala je dvijema stranama rok do 28. oktobra da zaključe dogovor ili se suoče s suđenjem u novembru.

U sedmicama otkako je parnica pauzirana, Twitter je izgleda nastavio da preduzima korake ka zatvaranju posla. Bloomberg je prošle sedmice objavio da je kompanija zamrznula račune dionica zaposlenih u iščekivanju sklapanja ugovora, te da advokati i Maska i Twittera pripremaju papirologiju za zaključenje posla. Mask je u međuvremenu rekao akcionarima Tesle da je “uzbuđen” zbog Tvitera iako je priznao da je “očigledno preplatio” za njega.