Kompanija m:tel planira otvaranje digitalne fabrike i u Republici Srpskoj

Tržište

U Crnoj Gori imamo digitalnu fabriku gdje sufinansiramo i dajemo podršku startup kompanijama, to radimo i u Telekomu Srbija, a sada to hoćemo da proširimo i na Republiku Srpsku, rekao je izvršni direktor za tehniku kompanije m:tel Miodrag Vojinović.

Vojinović je govorio na centralnom panelu Jahorina ekonomskog foruma pod nazivom „Кako kreirati ambijent potreban za razvoj inovacionih kompanija“,

On je istakao da m:tel dosta ulaže u inovacije i obrazovanje radnika kako bi razvili sopstvene kadrove.

– Imamo više od 300 inženjera, ali je prvenstveno neophodno obezbijediti infrastrukturu. Kompanija m:tel je prije tri godine donijela strategiju da gradi samo optičke pristupne mreže i danas imamo više od 50.000 domaćinstava do kojih je dovedena optika i više od 20.000 priključenih. To je bolji rezultat nego u Srbiji, iako digitalizacija kasni u odnosu na Srbiju – rekao je Vojinović.

Dodao je da je BiH nažalost veoma kompleksna i da kompanija m:tel ima dosta problema zbog toga, te da je 4G mreža uvedena tek prošle sedmice zbog administrativnih procedura u dobijanju licenci.

– Na to zajedno treba da utičemo. Danas smo imali demonstraciju 5G mreže i imaćemo u narednom periodu testne faze. To moramo obezbijediti da bi imali inovacije – kazao je Vojinović.

Dodao je da bi se došlo do inovacije, neophodna je infrastruktura, a zatim idu aplikativne i tehnološke nadogradnje.

Što se tiče digitalne fabrike u RS, on je dodao da je to jedna od ideja kako bi stvorili okruženje koje dozvoljava razvoj inovacija, da ljudi imaju raspoložive tehnologije da bi mogli da rade.

Podsjetio je da m:tel investira jako mnogo u RS, od 75 do 100 mil КM godišnje, te da će pokušati da to održe.