Cijene nafte u padu, zalihe u SAD na novim rekordnim nivoima

Cijene nafte na međunarodnim tržištima bilježe negativan smijer nakon podatka da su zalihe u Sjedinjenim Državama dostigle nove rekordne nivoe, čime su ozbiljno ugroženi napori OPEC-a da smanji prekomjernu snabdjevenost tržišta

Barelom “brent” nafte, koja je međunarodni reper, trguje se za 50,19 dolara, što predstavlja pad od 1,51% u odnosu na prethodni dan, dok je američka WTI nafta pojeftinila 1,39 odsto i na 47,57 dolara. Trenutne cijene nafte su najniže u četiri mjeseca.

Američka Uprava za energetiku (EIA) danas je saopštila da su zalihe sirove nafte u zemlji, u nedjelji koja se završila 17.marta, porasle za 5 miliona barela, na rekordnih 533,1 miliona barela.

Analitičari Global Platts-a su predviđali rast za 2 miliona barela, dok je u utorak Američki institut za naftu (API) objavio rast zaliha za 4,5 miliona barela.

Dogovor između Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC) i 11 drugih zemalja izvan kartela, da smanje proizvodnju za 1,8 milijona barela dnevno u prvoj polovini 2017. godine imao je slabašan uticaj na nagomilane globalne zalihe nafte, a rast zaliha u SAD povećava pritisak na OPEC da produži dogovoreno smanjenje proizvodnje i nakon juna meseca.

OPEC je sklon produženju dogovorenog smanjenja proizvodnje, ali želi podršku proizvođača izvan OPEC-a, poput Rusije, iako te zemlje nisu još u potpunosti ispunile svoje obaveze iz Sporazuma, rekli su izvori unutar Organizacije. Po mišljenju analitičara Commerzbank, dogovor o smanjenju proizvodnje bi se trebao primjenjivati do kraja 2017.godine kako bi zalihe nafte u industrijskim zemljama pale na petogodišnji prosjek. (Agencije)