Dogodine na ulici milion Teslinih „robotaksija“

Automobil

Tesla Motors demonstrirala je tehnologiju autonomne vožnje u trajanju dužem od četiri sata, na kojoj je prikazana mogućnost novih vozila da u potpunosti bez uticaja vozača prelaze put „od tačke A do tačke B“.

Bilo je govora i o posebnom Teslinom čipu koji je osnova kompjuterskog sistema za obradu podataka i autonomnu vožnju.

Ovaj čip od sada će biti ugrađen u sve nove automobile ovog proizvođača, što znači da će potpuno autonomna vožnja biti samo jedan dio dodatne opreme koji će se na svim njihovim automobilima moći lako aktivirati.

Teslin čip sastoji se od 6 milijardi tranzistora poslaganih u dvije neuronske mrežne strukture od kojih svaka može obavljati 36 biliona (36×1012) operacija u sekundi. Ovaj čip je, kažu, 20 odsto jeftiniji od Nvidijinih koje su koristili do sada, a daje čak 21 puta bolje performanse.

Na osnovu ovog tehnološkog napretka Ilon Mask tvrdi da hardver autonomnih vozila nije potrebno dalje nadograđivati, već samo unaprediti softver.

Šef Tesle takođe vjeruje da će njegova vizija o lansiranju velike flote autonomnih vozila za najam uskoro biti ostvaren.

Do kraja 2020. godine na puteve bi moglo biti pušteno milion robotaksija, kako ih Mask zove.

Ideja je da se sva vozila u privatnom vlasništvu stave na raspolaganje za kratkoročni najam putem aplikacije, te da ih njihovi vlasnici, dok ih ne koriste, mogu iznajmljivati.

Vožnja ovakvim vozilima mogla bi biti čak 10-15 puta jeftinija od vožnje običnim taksijem, Uberom ili Lyftom. S druge strane, kupcima autonomnih Tesli godišnje bi mogao donijeti do 30.000 dolara prihoda, što znači da bi im se kupovina vrlo brzo isplatila.

Još ni u jednoj državi na svijetu nije donijeta zakonska regulativa za saobraćaj potpuno autonomnih vozila.