„Folksvagen“ otpušta 30.000 radnika

Njemački proizvođač automobila „Folksvagen“ i radnički sindikati usaglasili su se sa ukidanjem 30.000 radnih mjesta do 2021. godine

Otpuštanja dogovorena u sklopu plana za jačanje profitabilnosti i finansiranje prelaska na proizvodnju električnih i samoupravljajućih vozila prenio je Rojters.

Najveći evropski proizvođač automobila pokušava da uštedi u svom najvećem ogranku u Njemačkoj, gdje su troškovi visoki, a firmi je neophodno više milijardi eura za odštetu u vezi sa skandalom o spornom softveru za mjerenje štetnih gasova u automobilima sa pogonom na dizel-gorivo. Detalji sporazuma biće saopšteni kasnije na konferenciji za novinare.

Prema riječima drugog izvora, sporazumom je predviđena ušteda na godišnjem nivou od 3,7 milijardi eura u njemačkim fabrikama i još 700 miliona eura u inostranstvu čime je predviđeno otpuštanje 23.000 radnika u Njemačkoj.

Ukidanje radnih mjesta će biti sprovedeno postepenim gašenjem i putem prijevremenog penzionisanja, ali će kompanija istovremeno otvoriti 9.000 novih radnih mjesta za nove projekte poput električnih automobila i poslova u sektoru digitalne tehnologije.

„Folskvagen“ ima 610.076 zaposlenih širom svijeta.