British Airways na jednoj liniji zaradio preko milijardu dolara

Finansije

Najnoviji podaci o profitabilnosti avio linija pokazuju da avio prevoznici najveći novac zarađuju na prekookeanskim letovima popularnima među poslovnim ljudima.

Kako piše CNBC pozivajući se na podatke konsultantske tvrtke OAG, najviše novca u godinu dana do marta ove godine donio je let British Airwaysa između njujorške kompanije luke J. F. Kennedy i londonskog aerodroma Heathrow, čak 1,15 milijardi dolara.

O ogromnoj profitabilnosti te linije dovoljno govori podatak da je drugi na ljestvici let australijskog Quantasa od svega sat i po između Melbournea i Sydneyja koji je toj kompaniji donio prihode od 861,3 miliona dolara. Treće mjesto zauzima let između Heathrowa i Dubaija na kojem je Emirates zaradio 796,2 miliona dolara.

U branši sa mršavim, jednocifrenim maržama, ovakve linije za avio kompanije pravo su blago. Stoga ne čudi što prevoznici upumpavaju resurse u takve linije dodavanjem dodatnih sjedišta jer znaju da će privući korporativne klijente i druge “dobre potrošače”.

“Kompanije koje drže takve linije braniće ih pod svaku cijenu”, kaže izvršni potpredsjednik OAG-a John Grant. Prevoznici na takvim linijama pokušavaju prodati i više sjedišta viših klasa.

Tako je američka Delta Airlines objavio kako na tim linijama prodaje više od 60 posto sjedišta u prvom razredu. American Airlines je početkom ovog mjeseca najavio završetak montaže premium sjedišta ekonomske klase u svojoj floti širokotrupnih aviona.

Iako cijene variraju, premium sjedišta ekonomskog razreda mogu donijeti do tri puta viši prihod od “obične” ekonomske klase. Na promjer, karte za let Americanom između New Yorka i Londona u ekonomskoj klasi prodaju se za 704 dolara, a u premium ekonomskoj klasi za 1908 dolara.