Ryanair objavio rekordnu dobit pa najavio rast cijena karata

Finansije

Ryanair očekuje da će moći naplaćivati više cijene za letove tokom proljeća i ljeta, zahvaljujući velikoj potražnji američkih i azijskih turista i manjoj konkurenciji drugih kompanija.

Niskotarifni evropski prevoznik rekao je kupcima u izjavi o zaradi u ponedjeljak da “rezerviraju letove ranije” prije nego što se jeftinije karte rasprodaju. Firma je zabilježila rekordnu dobit za tri mjeseca do 31. decembra, povećavši cijene karata za 14 posto u usporedbi s nivoom prije pandemije, izvještava BiznisInfo.ba.

– Povratak azijskih putnika u Evropu i posebno snažno transatlantsko tržište potaknuto vrlo jakim dolarom dovest će do snažne potražnje i tokom Uskrsa i ljeta 2023. za kratke letove širom Evrope – rekao je izvršni direktor Michael O’Leary.

Propast konkurentskih prevoznika tokom pandemije i smanjenje flota i kapaciteta konkurenata također je poduprlo Ryanairov snažan promet, “nadamo se po višim cijenama”, rekao je O’Leary.

Kompnija sa sjedištem u Dublinu izašla je iz pandemije koronavirusa u snažnoj poziciji, čak i nakon što je nekoliko njenih konkurenata bankrotiralo ili im je bila potrebna pomoć države. Posljednja žrtva bio je mali britanski regionalni prijevoznik Flybe, koji je podnio zahtjev za stečaj i prestao poslovati tokom vikenda.

Ryanair je također uspio izbjeći manjak osoblja koji je mučio konkurente, ostavljajući ga u dobroj poziciji da iskoristi brzi oporavak zračnog prometa nakon pandemije.

– Vidimo vrlo snažan rast tržišnog udjela na većini naših glavnih tržišta poput Italije, Poljske, Irske i Španije gdje su konkurenti uklonili značajne kapacitete ili se povlače iz konkurencije s nama – rekao je O’Leary.

Broj putnika u tromjesečju do decembra popeo se na rekordnih 38,4 miliona. To je 7 posto više nego u istom kvartalu 2019. prije izbijanja pandemije. Cijene karata za tromjesečje bile su više nego 2019. “zbog vrlo snažnog božićnog i novogodišnjeg razdoblja”, prema O’Learyju.

Avioprevoznik je u ostvario najveću dobit ikada, zaradivši 211 miliona eura za tri mjeseca do kraja decembra 2022. u usporedbi s gubitkom od 96 miliona eura u istom razdoblju 2021. godine.

To je nadmašilo njegov prethodni rekord iz 2017. od 106 miliona eura, i više je nego dvostruko od rezultata za isti kvartal 2019.

Irski prevoznik očekuje da će prevesti 168 miliona putnika u 12 mjeseci do kraja marta 2023., 13 posto više nego godinu prije koronavirusa, što je bio njegov prethodni rekord. Očekuje se da će taj broj porasti na 185 miliona putnika tokom 12 mjeseci do marta 2024.

Kompanija je rekla da se njena prognoza rasta temelji na isporuci 124 aviona Boeing  737 “Gamechanger” za ovo ljeto, ali je upozorila da bi neke od tih isporuka mogle kasniti.

Ryanair je u prošlosti otvoreno kritikovao Boeingovu “nesposobnost da ispuni svoj raspored isporuke”.