Ovih pet tehnoloških trendova će obilježiti auto industriju

Automobil

Stručnjaci kompanije GlobalLogic iz Hrvatske zajedno sa kolegama iz Poljske definisali su pet tehnoloških trendova koji će obilježiti automobilsku industriju u sljedećim godinama.

Kompanija GlobalLogic, jedan od lidera u području razvoja proizvoda i usluga za digitalnu transformaciju, u Zagrebu ima jaki tim stručnjaka koji za velike svjetske brendove radi na razvoju softvera u automobilskoj industriji.

Definisani tehnološki trendovi se, što je i očekivano, temelje na softveru iz područja Industry 4.0, proširene stvarnosti (AR) te internet stvari (IoT).

LCD i AR ekrani s tekućim kristalima

Ova tehnologija postaje tržišni standard i već je uobičajena u modernim vozilima. Trenutačno potrošači očekuju da LCD zaslone osjetljive na dodir karakteriše visoka rezolucija. U nadolazećim godinama, standard će biti upotreba vjetrobranskog stakla kao glavnog mjesta za prikazivanje svih informacija, tj. rješenje koje se naziva Head Up Display (HUD). To će vozačima omogućiti da voze automobil te istovremeno provjeravaju podatke bez micanja pogleda s ceste, što će povećati sigurnost vozača i putnika. Tako će se korištenjem tehnologije proširene stvarnosti na vjetrobranskom staklu prikazivati informacije o događanjima u saobraćaju kao što su pješaci koji se kreću preko ceste ili održavanje sigurne udaljenosti od drugih vozila.

Crne kutije i novi sigurnosni sistemi u automobilima

Nova pravila o sigurnosnim sistemima vozila (koje trenutno razvija Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača u Evropskom parlamentu) stupiće na snagu najkasnije 2022. godine. Tako će za proizvođače auta postavljanje crnih kutija postati standard. Crne kutije će morati pružati informacije u periodu od 20 sekundi prije nesreće. Razvijaju se I druga sigurnosna rješenja kao što je sistem za otkrivanje pješaka ili automatsko podešavanje brzine vozila saobraćajnim ograničenjima (takozvani ISA sistem).

V2X komunikacija

Komunikaciona tehnologija V2X (vozilo prema okolini) trenutno je brzo rastući segment u automobilskoj industriji. Rješenja temeljena na ovoj tehnologiji omogućuju vozilu komunikaciju sa bilo kojim uređajem putem posebnih prenosnih modula i saobraćajnih senzora. Stoga je moguć kontakt između dva i više vozila (V2V), vozila sa elementima infrastrukture kao što je identifikacija saobraćajnih znakova (V2I), vozila sa električnom mrežom (V2G) kao i vozila s ljudima (V2P).

Autonomna vožnja

Automobili koji mogu prevladati određene rute bez intervencije vozača i ispravno izvesti manevre (npr. kočenje, parkiranje) više nisu naučna fantastika već postaju stvarnost koju testiraju divovi automobilske industrije. Sve to može se zahvaliti tehnologijama koje se ubrzano razvijaju, odnosno naprednim sistemima pomoći vozaču – ADAS (Advanced Driver Assistance Systems). Među te sisteme spadaju Adaptive Cruise Control koji omogućuje održavanje odgovarajuće udaljenosti od prethodnog vozila, Lane Centering koji omogućuje održavanje automobila između linija na cesti ili sistemi koji omogućavaju uočavanje praznog mjesta za parking i manevrisanje pri parkiranju.

Carsharing ili usluge dijeljenja vozila

Usluga se sastoji od pružanja usluga korisnicima vozila uz naknadu. Zahvaljujući mobilnim aplikacijama, korisnici imaju pristup voznom parku vozila koji se može iznajmiti za minute ili sate.