Kineski “klon” Tesle stigao na evropsko tržište

Automobil

Xpeng, kineski startap koji je donekle stvorio kopiju Tesle, počeo je isporučivati svoje električne automobile širom Evrope i postao je jedna od prvih novih kineskih kompanija koja se proširila na zapad.

Henry Xia, koji je osnovao Xpeng 2014. godine, otvoreno je priznao da je na njega uticao Tesla i najava proizvođača automobila da su otvorili svoje patente za javnost. Prema firmi, oni su prvi koji su zapravo počeli besplatno koristiti Teslinu tehnologiju, prenosi Seebiz.

Tesla nije otvorio svoj patent u pravom smislu riječi, ali je obećao da neće tužiti nikoga ko u dobroj vjeri koristi svoje patente za proizvodnju električnih vozila. Xpeng je otišao malo dalje od pukog korišćenja tehnologije iz Teslinih patenata.

Portal Electrek objavio je izvještaj o tome kako je početna kompanija napravila vozilo kojeg je snažno nadahnula Tesla – do te mjere da su ga neki nazvali “Teslinim klonom”.

Konačno, kopirali su dizajn korisničkog interfejsa Autopilot i instrument ploče za svoj električni SUV. Xpeng je čak kopirao dizajn Tesline veb stranice kako bi lansirao svoju novu električnu limuzinu P7. Veb stranica je kasnije ažurirana.

Trenutno se startap suočava s tužbom koju je Tesla pokrenula zbog krađe njihovog izvornog koda Autopilota. Prošle je godine Tesla podneo tužbu protiv Guangzhija Caoa, bivšeg inženjera autopilota, koji je sada deo Xpeng-ovog tima za razvoj autonomne vožnje.

U tužbi proizvođač automobila tvrdi da je Cao pre odlaska preuzeo izvorni kod Autopilota na svoj lični uređaj putem Airdropa i prodao ga Xpengu kad mu se pridružio.

Xpeng je porekao primanje izvornog koda od inženjera, ali Tesla tvrdi da ima dokaze o suprotnom.

Do sada je Xpeng svoja električna vozila isporučivao samo u Kini, gdje je dokazivanje prava intelektualnog vlasništva znatno teže.

Ovaj je jedan kompanija započela isporuku vozila izvan Kine.

Prva serija od stotinu električnih terenaca Xpeng G3 već je stigla u Norvešku, odakle će vozila biti isporučena kupcima širom Evrope.