Volkswagen nadmašio Toyotu i postao najveći proizvođač automobila na svijetu

Kompanija Volkswagen je nadmašila kompaniju Toyota i tako postala najuspješniji prodavač automobila na svijetu. Ovo je prvi put da je njemačka kompanija na liderskoj poziciji.

Toyota je prvo mjesto držala u protekle četiri godine, a u 2016. godini je prodala 10,175 miliona vozila širom svijeta što je manje u odnosu na Volkswagen, koji je prodao 10,31 milion automobila.

Uspjeh VW-a je ostvaren uprkos skandalu koji se odnosi na testove emisije gasova, koji je rezultirao brojnim tužbama i kaznom.

Volkswagen obuhvata i Audijeve, Porscheove i Škodine automobile, a u Kini je zabilježio rast potražnje za 3,8 posto. Ova kompanija je napravila uspjeh i u Švedskoj, gdje je Volkswagen Golf bio najpopularniji novi automobil u 2016. godini. To je prvi put da Volvo nije prvi po prodaji.

Prodaja Toyotinih automobila je porasla za 0,2 posto, iako je na to uticao pad u američkoj automobilskoj industriji. General Motors još uvijek nije objavio svoje rezultate, ali se očekuje da će biti iza japanske i njemačke kompanije.

GM je bio treći najveći proizvođač automobila u 2015. godini. Na prvom mjestu je bio 2011. godine, kada je Toyotina proizvodnja dobila težak udarac zbog razornog zemljotresa i cunamija u Japanu.