U Beogradu se otvara centar za traženje posla u Njemačkoj

Startup

Njemački informacioni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK) krajem mjeseca počinje sa radom u Beogradu, gdje će zainteresovani građani Srbije moći da dobiju sve informacije o legalnoj migraciji, mogućnostima stručnog usavršavanja i šansama za posao u Njemačkoj.

Prvi Centar DIMAK biće otvoren 28. novembra u Beogradu, u Ulici Koste Abraševića i radiće od 7:30 do 15 sati.

Sporazum o otvaranju centra u Srbiji potpisali su državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, Viši menadžer Projekta Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Luis Ramalio i direktor GIZ Srbija Gerhard Zipel.

Cilj DIMAK-a biće da pruži pouzdane informacije i savjete o preduslovima za rad u Njemačkoj, obuke, studije ili stručno usavršavanje.

Ivanišević je na svečanom potpisivanju istakao da je značajno da srpski građani prije nego što se odluče da krenu u migracije, imaju pravu informaciju.

Generalni Direktor NSZ Zoran Martinović predočio je da je Njemačka najpoželjnija zemlja za odlazak i da godišnje na osnovu sporazuma NZS i Njemačke organizacije za zapošljavanje između 200 i 300 ljudi ode iz Srbije u potrazi za poslom.

„To je kontrolisani oblik, uz ugovor o radovima i uslovima pod kojim odlaze“, naglasio je Martinović i dodao da mnogo više građana odlazi na drugi način.

Viši menadžer GIZ Projekta Luis Ramalio rekao je da će u kancelariji u Beogradu biće organizovane obuke, radionice i treninzi, uz savjetodavnu pomoć.

Načelnik odjeljenja Centrale za međunarodno posredovanje (ZAV) Nemačke savezne agencije za rad Gerald Šoman rekao je novinarima da su Njemačkoj potrebni medicinski radnici, osoblje u kliničkom radu i staračkim domovima, njegovatelji, ali i inženjeri elektro i metalske struke, kao i dosta stručnjaka, bez akademskog zvanja.

„Njemačkoj nedostaje mnogo stručnjaka u raznim oblastima“, dodao je on. (Fonet)