Aplikacija What if, virtuelni trezor u slučaju nesreće

Aplikacija pohranjuje informacije koje bi bližnjima mogle biti itekako važne, trenutno je napravljena samo za Apple, a Android verzija se očekuje do kraja godine

Danko Crnčević i Marin Škufca, poslovni kolege, osmislili su aplikaciju What if koja je korisnicima, pomalo bizarni saveznik u slučaju nesreća. Aplikacija funkcioniše kao virtuelni trezor najvažnijih, najdražih, najosjetljivijih informacija koje su važne našim najbližima koje im se šalju na mail u slučaju da se nama iznenada nešto dogodi.

– Ideja je nastala na putovanju prije četiri godine kada sam imao malo turbulentniji let. Počeo sam razmišljati o tome šta bi bilo da se avion sruši, i kako bi moja supruga vjerovatno bila izgubljena jer niz bitnih stvari samo ja obavljam i kontrolišem. Krenuli smo od sebe i svog tempa života. Jednostavno je vrlo malo vremena za podijeliti bitne informacije s bliskim ljudima. Informacije mogu biti bankovni računi, posuđeni novac, investicije, ali isto tako i neke emotivne lijepe poruke, slike, objasnio nam je ideju Marin Škufca.

Za pomoć su se obratili timu koja im je IT podrška na njihovom stalnom poslu i krenula je realizacija. Aplikacija je trenutno napravljena samo za Apple, a Android verziju očekuje se do kraja godine. Pri dizajnu su se fokusirali na jednostavnost – informacije i osobe koje primaju informaciju. Svaka informacija može se dodijeliti jednoj ili više osoba, a za svakog korisnika dodaje se mail i alternativni mail.

– Imamo i ‘vault settings’ gdje se postavlja period unutar kojeg se korisnik mora ulogovati da potvrdi aplikaciji da je sve u redu. Da se korisnik ne bi zaboravio ulogovati, aplikacija nakon određenog vremena šalje podsjetnik, a ako se korisnik ne uloguje u određeno vrijeme, aplikacija automatski šalje mailove, kaže Škufca. Tvrdi kako im je želja bila da njihovi korisnici kroz aplikaciju pokažu brigu za svoje bližnje, supružnika, djecu, roditelje, prijatelje i nakon svoje smrti, a prednost je da to može napraviti vrlo jednostavno i sigurno, u bilo kojem dijelu dana, bilo gdje  i vrlo jeftino.

Premda su pioniri na tržištu i da je riječ o zaista neuobičajenom proizvodu, sigurni su da postoji određen broj ljudi koje će on zanimati.

– Želimo imati dugotrajan proizvod na zadovoljstvo svojih korisnika. Brojimo downloade i gledamo dijelove svijeta i zemlje iz kojih se pojavljuju novi korisnici. Za sada nemamo prevelik broj korisnika, ali se možemo pohvaliti da su aplikaciju prihvatili korisnici širom svijeta, zaključuje Škufca. (Poslovni.hr)