Elon Musk osnovao kompaniju Neuralink

Elon Musk je pokrenuo još jednu kompaniju koja se zove Neuralink i baviće se istraživanjem i pravljenjem implantanata koji će povezivati ljudski mozak i kompjuter

Tehnologija se zove ”neural lace” što u prevodu znači nervna čipka, a kompanija je još uvijek u ranim fazama postojanja i nije predstavljena u javnosti.

Ono do čega je došao Futurism.com jeste da je krajnji cilj ovog projekta da se napravi uređaj ili moguće serija uređaja koja bi mogla da bude ugrađena u ljudski mozak, kao neka vrsta implanta. U početku, ova poboljšanja će vjerovatno pomagati na manje načine, na primjer poboljšaće naše uspomene stvaranjem dodatnih, prenosivih komponenti za skladištenje. Ovo nije prvi put da čujemo da Mask radi na takvom uređaju. On je nekoliko puta nagovijestio da će se baviti sličnim stvarima.

Nedavno je u Dubaiju na predavanju rekao da ćemo u budućnosti vjerovatno vidjeti približavanje biološke i digitalne inteligenije i da je ”sve stvar veze, brzine konekcije između mozga i vaše digitalne verzije.” Ovakve vrste kompjutera za mozak postoje samo u naučnoj fantastici. U medicini se koriste nizovi elektroda i slični impatanti kako bi pomogli da se ublaže posljedice Parkinsonove bolesti, epilepsije i drugih neuroloških poremećaja.

U Silikonskoj dolini već postoje istraživanja o sličnim idejama. Kernel, startap koji je osnovao koosnivač Braintreea, Bryan Johnson, takođe pokušava da ”poboljša” urođene ljudske sposobnosti. Kernelov tim neuronaučnika i inženjera radi na obrtanju efekta koji proizvode neurodegenerativne bolesti, pokušavajući da smisle načine da mozak učine “bržim i pametnijim.”

The Wall Street Journal je objavio da je Neuralink kompanija osnovana kao „kompanija za medicinska istraživanja” u julu prošle godine.