WeWork privukao još tri milijarde dolara novih ulaganja

Startup

WeWork, pionir novog koncepta dijeljenja kancelarijskog prostora, privukao je još 3 milijarde dolara novih investicija, pri čemu je japanski Softbank povećao svoj udio u toj njujorškoj start-up kompaniji

Japanski telekom i tehnološki gigant Softbank kupuje tri milijarde dolara vrijedan udio u toj američkoj kompaniji, nakon što je već finansirao ekspanziju WeWorka u Aziji s 1,4 milijarde dolara.

Dio nove investicije sproveden je kroz Softbankov Vision fond, vrijedan 93 milijarde dolara, koji finansira tehnologije u nastajanju, a u njega ulažu kompanije poput Applea, Foxconna i državnog fonda Saudijske Arabije.

WeWork, osnovan 2010. godine, lider je rastućeg trenda korištenja zajedničkih kancelarija. Raspolaže s 3,05 miliona kvadratnih metara prostora u 16 država širom svijeta. Pritom nije vlasnik tih kancelarijskih prostora, nego ih uzima u najam, pa pojedincima – poduzetnicima i startup kompanijama – iznajmljuje kancelarijski prostor.

Članovi WeWorka priznaju da im se kancelarijski prostor iznajmljuje po visokim cijenama – 350 dolara mjesečno za desk i 650 po osobi za 20-ak kvadratnih metara kancelarije. Ipak, kancelarijski prostori WeWorka su puni, a na njih se zna i čekati mjesecima.

Razlog interesa je u tome što članovi štede na stotine dolara mjesečno kad uključe u ukupnu cijenu troškove usluga poput sigurnosti, recepcije, širokopojasnog interneta, usluge štampanja i ostalih manjih poslova koji znaju inače zadavati glavobolje.

No, najvažnije u cijelom konceptu je da WeWork na neformalni, opušteni način povezuje ljude – jedan uz drugoga u otvorenim kancelarijskim prostorima rade različiti preduzetnici koji razmijenjuju ideje, daju jedan drugome savjete i sl.