Evropske berze: Ulagači na oprezu, indeksi u padu

Berza

Na evropskim berzama jutros je većina indeksa blago pala, pod pritiskom bankarskog sektora, a ulagači su oprezni zbog slabih poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 odsto, nakon što je juče oslabio 0,2 odsto.

Frankfurtski DAX i pariski CAC indeks bili su oko 9,30 sati u minusu 0,1 odsto, dok je londonski FTSE ojačao 0,3 odsto.

Najviše su jutros pale cijene akcija u bankarskom sektoru, u prosjeku za 0,9 odsto. Taj je sektor u ovoj godini najveći gubitnik zbog rekordno niskih kamatnih stopa u evrozoni i sporog rasta ekonomije.

Posljednjih dana se izgledi za profitabilnost banaka poboljšavaju, s obzirom na rast prinosa na obveznice i mogućnost povećanja kamata u SAD-u.

Oštro je, više od 3 odsto, jutros pala i cijena akcije Ahold Delhaizea, nakon što je taj operator trgovinama izvjestio o slabijim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

S druge strane, snažno je, gotovo 4 odsto, porasla cijena akcije Investeca jer je ta južnoafrička finansijska grupa obavijestila o većoj dobiti nego što se očekivalo.

I na azijskim berzama jutros se trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio na dobitku 0,1 odsto.

Urkos rastu u posljednja dva dana, taj je indeks i dalje na gubitku od početka nedjelje za otprilike 1 odsto, što je posljedica strahova ulagača od odliva kapitala iz regije.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros ostao gotovo nepromijenjen, na 17.862 boda, najvišem nivou za devet i po mjeseci. (Hina)