Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar stabilan

Berza

Na azijskim berzama u ponedjeljak se trguje oprezno zbog geopolitičkih napetosti i uvjerenja ulagača da će američki Fed već u martu povećati kamatne stope

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u minusu oko 0,4 odsto, a za toliko su pale i cijene akcija u Singapuru.

Berzanski indeksi u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasli su između 0,1 i 0,4 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio na dobitku 0,2 odsto.

Na tržištima vlada oprez jer mnogi zvaničnici američke centralne banke, među kojima i predsjednica Janet Yellen, posljednjih dana signalizuju da je povećanje kamata moguće već ovoga mjeseca jer se rast ekonomije ubrzava, dok inflacija jača. Zbog toga sada trgovci novcem procjenjuju da postoji oko 90 odsto šansi da će Fed u martu povećati kamate, dok su još prije nedjelju dana ti izgledi bili manji od 35 odsto.

Ulagači su suzdržani i zbog geopolitičkih napetosti nakon što je jutros Sjeverna Koreja ispalila četiri projektila, a raste i napetost između Kine i Južne Koreje zbog nastojanja Seoula da ojača svoje obrambene kapacitete.

Uz to, jutros su dodatno pale cijene nafte, koje su se prošle nedjelje našle pod pritiskom vijesti o povećanju proizvodnje u SAD-u, ali i da je Rusija u februaru zadržala proizvodnju na nivou iz januara, dok su se ulagači nadali smanjenju.

Jutros je na londonskom tržištu cijena barela skliznula 0,3 odsto, na 55,75 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar oslabio prema japanskoj valuti, a ojačao prema evropskoj. Cijena dolara prema japanskoj valuti skliznula je 0,3 odsto, na 113,75 jena, dok je kurs eura oslabio 0,1 odsto, na 1,0605 dolara.