Evropske berze: Oprez ulagača na početku nedjelje

Berza

Na evropskim berzama danas se trguje oprezno, pri čemu su cijene akcija u rudarskom sektoru porasle, a u farmaceutskom pale

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 odsto, nakon što je u petak skliznuo 0,4 odsto. Frankfurtski DAX, pariski CAC i londonski FTSE indeks bili su oko 9,30 sati u plusu između 0,1 i 0,3 odsto.

S druge strane, pad cijena akcija u farmaceutskom sektoru pritisnuo je švajcarski indeks SMI, dok je italijanski FTSE MIB indeks, pod pritiskom nastavka pada cijena akcija banaka, skliznuo na najniži nivo u šest nedjelja.

Među dobitnicima su danas akcije rudarskog sektora, zahvaljujući rastu cijena metala.

Energetskom sektoru podršku pruža nastavak rasta cijena nafte, nakon što su već prošle nedjelje skočile oko 5 odsto, što se zahvaljuje nadi ulagača da će članice OPEC-a na sastanku 30. novembra postići dogovor o smanjenju proizvodnje kako bi ublažile neravnotežu između prevelike ponude i nedovoljne potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla daljnjih 1,3 odsto, na 47,47 dolara.

I na azijskim berzama jutros se trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio gotovo nepromjenjen u odnosu na petak.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,8 odsto, na 18.106 bodova, najviši nivo od januara, što se zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga proizvodi japanskih izvoznika na inostranim tržištima postaju manje cjenovno konkurentni.