Azijske berze pale, dolar bez promjene

Berza

Na azijskim berzama u utorak su cijene akcija porasle, uprkos jučerašnjem padu indeksa na Wall Streetu, dok su cijene nafte stabilne, kao i kurs dolara

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u minusu oko 0,2 odsto, a blago su pale i cijene akcija u Šangaju.

Berzanski indeksi u Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasli su između 0,1 i 0,6 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio na dobitku 0,4 odsto. Na samom početku današnjeg trgovanja taj je indeks bio u blagom minusu jer su ulagači bili oprezni zbog jučerašnjeg pada cijena akcija na Wall Streetu. Kasnije se većina tržišta oporavila, pa su indeksi u plusu.

Nakon što su juče pale za 0,2 odsto, jutros su stabilne i cijene nafte. Na američkom se tržištu barelom trguje po 53,20 dolara.

Na valutnim je tržištima takođe stabilno jer je mogućnost povećanja kamatnih stopa američke centralne banke već ovoga mjeseca ugrađena u kurseve,  kažu analitičari.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, stabilno se jutros kreće oko 101,60 bodova, nakon što je juče ojačao 0,1 odsto. Pritom je cijena dolara prema japanskoj valuti porasla 0,1 odsto, na 113,95 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je blago oslabio, nakon što je juče ojačao 0,4 odsto, pa se jutros cijena eura kreće oko 1,0590 dolara.