Wall Street: S&P 500 indeks u dostigao rekord

Na Wall Streetu je u sredu S&P 500 indeks dostigao rekordni nivo, nakon što je zapisnik s poslednje sednice Feda pokazao da bi centralna banka uskoro mogla povećati kamatne stope, ali i da čeka nove ekonomske pokazatelje

Dow Jones ojačao je 0,36 odsto, na 21.012 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,25 odsto, na 2.404 boda, a Nasdaq indeks 0,40 odsto, na 6.163 boda.

S&P 500 indeks porastao je juče peti dan zaredom i dostigao rekordni nivo nakon što je objavljen zapisnik s nedavne sjednice Feda koji je pokazao da su se čelnici centralne banke složili da treba pričekati s povećanjem kamata dok ne bude jasnije je li usporavanje rasta ekonomije privremeno, ali i da većina njih očekuje da će kamate biti povećane uskoro.

Čelnici Feda takođe su raspravljali o razlozima usporavanja rasta ekonomije u prvom tromjesečju.

Posljednji pokazatelji ne daju jasnu sliku jer potrošnja i raspoloženje potrošača slabe, dok se situacija na tržištu rada i dalje poboljšava.

Analitičari smatraju da centralna banka ostaje na putu postupnog povećanja kamatnih stopa, ali da je, s obzirom na usporavanje rasta ekonomije, sve manje vjerovatno da će u ovoj godini kamate povećati još u dva navrata.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi za povećanje kamata u dva navrata do kraja godine sada iznose oko 46 odsto, dok su prije objave zapisnika Feda izgledi za to iznosili oko 50 odsto.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamijenila 6,1 milijarda akcija, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 6,8 milijardi.

I na evropskim berzama se juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,40 odsto, na 7.514 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,13 odsto, na 12.642 boda, a pariski CAC 0,13 odsto, na 5.341 bod.