Signali iz OPEK-a podstakli rast cijena nafte

Cijene nafte skočile su treći dan zaredom usljed signala da su članice OPEK-a načinile korak napred ka finalizaciji dogovora o smanjenju proizvodnje

Cijena januarskih naftnih fjučersa u Njujorku porasla je za 1,5 odsto, nakon skoka od 3,9 procenata za decembarske fjučerse, kojima se juče trgovalo posljednji dan.

Američka „laka“ nafta WTI za isporuke u januaru porasla je za 74 centa na 48,98 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, dok je na trgovanju u Hong Kongu danas popodne ugovarana za 48,66 dolara.

Ugovaranje za decembar isteklo je u ponedjeljak uz rast cijene od 1,80 dolara na 47,49 dolara, na najviši nivo od 28. oktobra. Ukupan obim trgovanja bio je oko 46 odsto iznad 100-dnevnog prosjeka.

Sjevernomorska nafta „brent“ za isporuke u januaru popela se za 73 centa (1,5 odsto) na 49,63 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Brent je juče ojačao za 2,04 dolara (4,4 posto) na 48,90 dolara za barel, što je takođe blizu najviše cjenovne kote od 28. oktobra.

Prema anketi „Blumberga“ očekuje se da će podaci američke vlade, koji treba da budu objavljeni u srijedu, pokazati najmanju ekspanziju zaliha sirove nafte od početka godine.

Plan OPEK-a za smanjenje bušenja, prvi u osam godina, podriva Iran koji podiže proizvodnju, kao i zahtjev Iraka da bude izuzet iz sporazuma što bi mu pomoglo da finansira rat koji vodi protiv islamskih militanata.

Prema procjenama koje prethode izvještaju Američke uprave za energetske informacije (EIA), zalihe nafte u SAD su vjerovatno porasle u prošloj nedjelji za 250.000 barela. To će biti drugi najmanji nedjeljni rast zaliha, a prethodni je zabilježen u sedmici do 8. januara ove godine, od samo 234.000 barela.