Wall Street: Dow Jones i S&P 500 postigli nove rekorde

Berza

Na Wall Streetu su i u srijedu, treći dan zaredom, Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli nove najviše nivoe u istoriji, dok se Nasdaq indeks našao pod pritiskom pada cijena akcija u tehnološkom sektoru

Dow Jones ojačao je 0,31 odsto, na 19.083 boda, dok je S&P 500 porastao 0,08 odsto, na 2.204 boda. Nasdaq indeks oslabio je 0,11 odsto, na 5.380 bodova.

Novi rekordi Dow Jonesa i S&P 500 indeksa najviše se zahvaljuju rastu cijena akcija u industrijskom sektoru za 0,8 odsto, nakon što je objavljeno da su u SAD-u u oktobru snažno porasle narudžbine za trajne proizvode, što ukazuje na jačanje potražnje za mašinerijom i drugom opremom.

Pritom je akcija Caterpillara poskupila za 2,7 odsto, dok je cijena Deerea skočila 11 odsto, nakon što je taj proizvođač opreme za farme izvjestio o manjem nego što se očekivalo padu kvartalne dobiti.

Industrijski je sektor porastao za 7 odsto od kada je Donald Trump pobijedio u trci za Bijelu kuću jer se ulagači nadaju da će održati predizborna obećanja o pojačanom ulaganju u infrastrukturu.

Objava zapisnika s nedavne sjednice američke centralne banke pokazala je da su čelnici Feda prije predsjedničkih izbora 8. novembra bili uvjereni da je ekonomija dovoljno snažna da bi se uskoro mogle povećati ključne kamatne stope.

Velika većina analitičara i ulagača smatra da će Fed to učiniti u decembru ali to nije znatnije uticalo na tržište.

I dok su Dow Jones i S&P 500 indeks juče blago porasli, Nasdaq je blago pao zbog pada cijena akcija nekoliko tehnoloških kompanija.

Kako se u četvrtak u SAD-u zbog Dana zahvalnosti ne radi, obim trgovanja juče je bio ispod prosjeka. Na američkim je berzama vlasnika zamijenilo 6,5 milijardi akcija, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 8,1 milijardu.

Na evropskim berzama cijene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,03 odsto, na 6.817 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,48 odsto, na 10.662 boda, a pariski CAC 0,42 odsto, na 4.529 bodova.