Teško pogođene akcije firmi izloženih Rusiji

Berza

Akcije kompanija koje su izložene Rusiji trpe najveći pritisak prodaje na evropskim tržištima nakon što su ruske snage pokrenule invaziju na Ukraijnu.

Među najteže pogođenim su akcije rudarske kompanije Polimetal i Evraz, poljeske kompanije LPP, Rajfajzen i OTP Banke, kao i njemačkog trgoca energijom Uniper. Njihove akcije su pale između 10 i 36 odsto.

Akcije dvije najveće ruske kompanije po tržišnoj vrijednosti, Sberbank i Gasprom, koje se nalaze na londonskoj berzi, pale su za čak 77 odsto i 42 odsto u jutrašnjoj trgovini prije nego što su nadoknadile neke gubitke. Šire evropsko tržište akcija je palo za 3 odsto.

Američki predsjednik Džo Bajden obećao je “oštre sankcije” kao odgovor na najveći napad jedne države na drugu u Evropi od Drugog svjetskog rata i rekao da će se u četvrtak rano sastati sa liderima G7.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj, takođe je obećao najteže finansijske sankcije koje je blok ikada uveo. Bajden koji je orkestritrao inicijalnu rundu Zapadnih sankcija ove nedjelje protiv Ruskih oligarha, finansijskih institucija i izvoznika, čime je postavio situaciju jasnom, Moskva će plaćati veće cijene zbog trajne agresije.