ECB će prodavati dugove putem online prodavnice

Berza

Plan, koji su izradili najviši funkcioneri ECB-a, dio je napora 19 zemalja eurozone da se uhvate u koštac sa sve većom gomilom neotplaćenih zajmova, s ciljem sprečavanja preuzimanja sredstava po najnižim cijenama.

– Ideja je otvoriti tržište za kupce manjih portfolija s internet trgovinom u stilu Amazona ili eBaya, rekao je za Reuters Edward O’Brien, visoki funkcioner ECB-a uključen u taj plan.

Nakon posljednje finansijske krize, veliki fondovi su kupili milijarde eura loših kredita, pritom stekavši puno nekretnina čija je cijena kasnije drastično porasla.

– Tržištem loših zajmova dominiraju vrlo veliki kupci. U tipičnom scenariju jedna od tih kompanija stvara vrlo velik portfolio sa značajnim popustima, rekao je O”Brien.

Studija Deloittea otkrila je da su od više od 450 milijardi dolara loših zajmova prodatih u Evropi između 2014. i 2019. otprilike polovinu kupili Cerberus, Blackstone, Lone Star i Goldman Sachs.

Banke se oslobađaju loših dugova, koji su obično samo djelić njihove nominalne vrijednosti, kako bi olabavile svoje bilanse i stvorile nove zajmove – održavajući na taj način vlastito poslovanje i ekonomiju.