Kina gradi filmski studio od dvije milijarde dolara

Kineska vlada je najavila izgradnju filmskog studija, u vrijednosti od dvije milijarde dolara, u sklopu nastojanja zvaničnog Pekinga da proširi svoj uticaj u oblasti kulture

Studio u okrugu Čungking, na jugozapadu zemlje, imaće tematski park i turističke atrakcije, a njegova izgradnja će početi početkom naredne godine i koštaće 15 milijardi juana (2,18 milijardi dolara).

Kineski zvaničnici su saopštili da već imaju operativne ugovore sa nekoliko inostranih partnera. Park će biti nazvan po programu kineskog predsjednika Sji Ðinpinga, „Jedan pojas, jedan put“, kojim su predviđena više milijardi dolara vrijedna ulaganja u produbljivanje ekonomskih i kulturnih veza Kine sa zapadnim i južnim susjedima.

Kina je drugo po veličini filmsko tržište na svijetu i domovina kompanije Daljen Vanda, koja upravlja najvećim lancem bioskopa u svijetu. Uprkos rastućoj domaćoj tražnji, kineski zvaničnici i kompanije nastoje da smanje uvoz zapadnih filmova i da proizvedu konkurentnije domaće filmove. Nacionalnom kvotom je dozvoljeno prikazivanje samo 34 holivudska filma godišnje u domaćim bioskopima.