Slavna američka glumica Keri Fišer preminula u 61. godini

Slavna američka glumica Keri Fišer, poznata po ulozi princeze Leje u „Ratovima zvijezda“, preminula je juče u 61. godini, nekoliko dana nakon što je pretrpjela snažan srčani udar tokom transatlantskog leta, saopštila je njena porodica.

Uloga princeze Leje obilježila joj je glumačku karijeru i pretvorila u jedno od najprepoznatljivijih lica na planeti.  Fišer je ćerka poznate glumice Debi Rejnolds i pop pjevača Edija Fišera. Završila je dramsku školu u Londonu. Prve korake u glumi napravila je na Brodveju kao tinejdžerka u predstavi „Irene“. Na ekranima se pojavila 1975. godine u kratkoj drami „Šampon“, a već u 19. godini je dobila ulogu u „Ratovima zvijezda“.

Glumila je i u filmovima „The Blues Brothers“, „When Harry Met Sally“, „The ‘Burbs“ i „Hannah and her Sisters“. Trebala se pojaviti i nastavcima Star Warsa.

Imala je problema sa drogama i alkoholom, ali se toga uspješno riješila. Ipak, 1985. godine završila je u bolnici u kritičnom stanju pošto se slučajno predozirala tabletama za spavanje i drugim propisanim lijekovima. Ta je epizoda postala temelj za njen prvi roman „Razglednice s ruba“ Do povratka u Ratove zvijezda prošle godine, napisala je još dva romana.

Iza sebe ima jedan brak sa pjevačem i tekstopiscem Paulom Simonom koji je trajao godinu dana, te je bila u vezi sa Brajanom Lourdom s kojim ima sina Bilija Lourda.

Prošlog mjeseca otkrila je kako je imala tromjesečnu aferu sa Harisonom Fordom koji je s njom snimao originalnu verziju Star Warsa. Otkrila je ovo u svojoj novoj knjizi koju je napisala na osnovu dnevnika koji je vodila dok je bila na setu 1976. godine. Ona je tada imala 19 godina, a Ford 33 godine. Bio je u braku i imao dvoje djece.