Tom Henks i Meril Strip u Spilbergovoj političkoj drami

Meril Strip i Tom Henks, dvoje najslavnijih glumaca svoje generacije, po prvi put će zaigrati zajedno u novoj političkoj drami Stivena Spilberga „The Post“, piše Varajeti

Film će se baviti objavom pentagonskih dokumenata u Vašington Postu, kojima su 1971. njegovi novinari otkrili istinu o vijetnamskom ratu.

Radnja drame fokusiraće se na sudsku bitku Vašington Posta za pravo na objavu tajnih dokumenata američkog ministarstva obrane o vijetnamskom ratu koji su procurili u medijima. Pentagonski dokumenti predstavljaju niz službenih dokumenata američkog ministarstva obrane koji su procurili tako što ih je vojni analitičar Danijel Elsberg dostavio novinarima. Oni su potvrdili nagađanja po kojima su američke snage, prije i poslije eskalacije vijetnamskog rata bile uključene u niz tajnih vojnih i obavještajnih aktivnosti, ne samo u Južnom Vijetnamu, nego i u susjednima Laosu i Kambodži, odnosno da su upravo SAD bile ključni faktor prilikom podjele Vijetnama 1954. godine.

Vlada je pokušavala da zaustavi objavljivanje dokumenta čak i sudskim putem te kaznenim progonom Elsberga, ali nije uspjela.

Dvostruki Oskarovac Henks igraće ulogu urednika Vašington Posta Bena Bredlija, a trostruka oskarovka Meril Strip ulogu glavne izdavačice novina Kej Grem, koja je vodila sudski spor s vladom u trenutku kada je predsjednik SAD bio Ričard Nikson.

Još nisu objavljene informacije o početku snimanja filma. Spilberg je trenutno zauzet postprodukcijom naučno-fantastičnog akcionog filma „Ready Player One“ koji će se u bioskopima prikazivati za godinu dana. (Hina)