Masovno otkazivanje dolaska turista u BiH

BiH

Na sastanku početkom ove sedmice članovi tog odbora su izrazili nadu kako će ta problematika u skorom roku splasnuti te da će se od aprila, kada zapravo i počinje turistička sezona, što nije ni tako blizu, ali ni daleko, stvari poboljšati.

Članovi Odbora Grupacije turizma i ugostiteljstva su upozorili kako svi moraju biti svjesni i činiti sve što je moguće da se negativni efekti na turizam što više umanje u slučaju nastavka krize nastale pojavom koronavirusa.

Članovi Odbora su istakli kako se turistički djelatnici susreću s velikim problemima. Na turizam se stavlja naglasak, kako je kazano na sastanku, iako to nije jedina ekonomska grana, sve su jednako važne i relevantne sa svojim doprinosima.

Turizam ima jednu dodatnu osjetljivost na globalne poremećaje, a poznato je da su jako bitna tržišta za tu granu ekonomije Kina, Južna Koreja, Japan, Francuska, Njemačka, Italija, Slovenija i Hrvatska. Međutim, proteklih dana situacija u BiH je takva da je veliki broj dolazaka turista iz navedenih zemalja otkazan. Za sada, jedino nije primijećeno otkazivanje aranžmana iz zemalja Bliskog istoka.

Predstavnici hotela takođe ukazuju i na to da se otkazuju planirani naučni skupovi i međunarodne konferencije radi nedolaska velikog broja učesnika ili izlagača što će se opet jako loše odraziti na poslovanje subjekata u turizmu i ugostiteljstvu, navode iz VTKBiH.