Top 10 najskupljih čokolada na svijetu

Ovom slatkišu na bazi kakaa teško je odoljeti, od najjeftinijih imitacija, do najskupljih pralina…Predstavljamo vam deset najskupljih čokolada svijeta

1. Knipschildt
Cijena: 2.600 dolara za pola kg
Knipschildt Chocolatier 1999. osnovao je Fritz Knipschildt, koji je svoje kulinarsko putovanje započeo kao šef kuhinje u Odensi u Danskoj. Najskuplji komad čokolade koju prodaje je ekstravagantni tartuf La Madeline au Truffe i košta 250 dolara. To je tamni čokoladni tartuf, ispunjeni crnim francuskim tartufom. Kupiti se može samo ako ga prije toga naručite. Napravljen je od Valrhonine čokolade sa 70% kakaa, stopljene s kremastim ganacheom koji sadrži ulje tartufa. U njega se stavlja tamni tartuf i potom se još pospe kakao prahom. Jedan La Madeline au Truffe teži oko 10 grama, a rok trajanja mu je sedam dana.

2. Richart
Cijena: 850 dolara za pola kg
Čokolade Richart na tržištu su još od 1925. Danas imaju više desetina prodavnica u Evropi, SAD-u i Japanu, a u svakoj više desetina vrsta poslastica među kojima se teško odlučiti samo za jednu. U ekskluzivnom pakovanju u obliku sefa, Petits Richart dolazi 112 malih bombona teških po 4 grama. Na njihovoj web stranici stoji kako su već svi rasprodani.

3. Delafee
Cijena: 508 dolara za pola kg
DelafeeZa one koji vole da im čokolada sjaji, uvijek postoji Delafee, posebno pripremljena s finim kakao zrnima i komadićima jestivog 24-karatnog zlata koji se u svaku pločicu čokolade unosi ručno. U ovoj čokoladi nalaze se još šećer, ulje kokosa, kakaov maslac, mlijeko u prahu i vanilija.

4. To’ak Chocolate
Cijena: 260 dolara po ploči
Veoma rijetka tamna čokolada može se pronaći u prodavnici čokolade Jerryja Totha u Chicagu. On kakao nabavlja s vrste stabla Fino y de Aroma koje raste u džungli u Ekvadoru. To’akove čokolade pakovane su u drvene kutije. U njima su i upute koje savjetuju da se čokolada razdijeli da malene dijelove te rastopi na jeziku. U kutiji se nalazi još i pinceta napravljena od španskog brijesta s kojima se uzima čokolada, kako prsti ne bi pokvarili izvornu tamnoću luksuznog okusa.

5. Vosges Haut Chocolat
Cijena: 125 dolara per pound
vosges9pcexotic copyVosge ima nekoliko prepoznatljivih okusa, uključujući Nagu, odnosno mliječnu čokoladu sa slatkim indijskim curryjem i kokosom. Tu su i čokolade Black Pearl, tamna čokolada s đumbirom i wasabijem… The Groove Collection najskuplje je njihovo pakovanje bombonjera koje košta 125 dolara.U pakovanje su osim čokoladica uključeni, jedna knjiga, jedan CD i jedna gramofonska ploča američkog muzičkog izvođača. Rok trajanja čokoladica je dvije sedmice.

6. Godiva “G” Collection
Cijena: 120 dolara za pola kg
Godiva, svjetski poznata prodavnica čokolade, prvo je otvorena u Belgiji, a na tržište je, između ostalog, plasirala i jednu od najskupljih čokolada na svijetu. Čokoladice “G“ napravljene su od različitih sastojaka i okusa, kao što je palet d’or, tasmanijski med i meksička ljuta čokolada. Svaka čokolada napravljena je od vrhunskog kakaa i drugih sastojaka, za svaki bombon različito. Kolekcija po pakovanju sastavljena je od 15 ručno izrađenih čokolada, čokoladara Normana Lovea.

7. Marcolini
Cijena: 102,50 dolarabelgian-choco-2Iako je mnogo čokolatijera zauzelo svoje mjestu u Evropi, malo koji uspio je osvojiti i američko tržište. Jedan od njih je Pierre Marcolini koji je predstavljen i u svom najgledanijem talk showu u SAD-u ‘Oprah’. Marcolinijeva čokolada temelji se na postupku ‘od kakaa do čokolade’, što znači da ne kupuje gotovo čokoladu koju kasnije prerađuje, već sam radi svoju čokoladu od prvog koraka – procesiranja zrna kakaa. On smatra da svaki kupac ima poseban ukus te stoga nudi mnogobrojne varijacije okusa za luksuzno tržište.

8. Debauve & Gallais
Cijena: 94 dolara za pola kg
Debauve & Gallais tradicionalno proizvodi čokolade s malo šećera i visokom kvalitetom kakaa. Ne koriste soju lecitin niti bilo koji drugi pojačivač okusa. Sastojci uključuju lješnjake iz Piemnota, turske grožđice, španske bademe… U proizvodnji Debauve & Gallais čokolada, ne koriste se boje niti drugi aditivi.

9. Chuao
Cijena: 79 dolara za pola kg
Čokolatijer Chuao nazvan je po regiji koja proizvodi kakao – Chauo, u Venecueli, a brend koristi evropske tehnike kako bi proizveo venecuelansku čokoladu. U njihovim ručno izrađenim čokoladama koriste se samo svježi sastojci. Brend su osnovali Michael i Richard Antonorsi iz Venezuele, koji dolaze iz porodice uzgajivača kakaa. Nakon što su preuzeli porodični posao, dva brata preselila su u Kaliforniju i osnovali fabriku čokolade Chau 2002. godine.

10. Richard Donnelly
Cijena: 75 dolara10
Richard Donnelly čokoladu je počeo proizvoditi 1988. nakon što je zanat izučio kod vrhunskih poznavaoca čokolade u Parizu i Bruxellesu. Njegove su čokolade ručno izrađene od najboljih francuskih i belgijskih couvertura. Fokusira se na izradu jednostavnih, ali sofisticiranih okusa, zbog čega je i osvojio brojne nagrade.