Osteria Franćeskana najbolji restoran na svijetu

Osteria Franćeskana u Modeni, na sjeveru Italije, krunisan je u utorak na svečanosti u Bilbau, u Španiji, kao najbolji restoran na svijetu uticajne, ali kontroverzne liste 50 najboljih restorana britanskog magazina Restoran

Restoran šefa Masima Boture, koji ima tri zvjezdice u vodiču Mišlena, Osteria Franćeskana (Osteria Francescana) je već osvojila istu titulu prije dvije godine.

On je na tom mjestu naslijedio prošlogodišnjeg pobjednika švajcarskog šefa Daniela Huma Ilevn Medison park (Eleven Madison Park) u Njujorku, koji je ove godine na četvrtom mjestu.

Španski restoran El Seler de Kan Roka (El Celler De Can Roca), u Đironi (Katalonija), krunisan 2013. i 2015. godine, sada je na drugom mjestu.

Treći je francuski restoran, Mirasur d Menton (Mirazur de Menton), argentinskog šefa Maura Kolagreka, koji je završio na 4. mjestu 2017. godine.

50 Najboljih se dodjeljuje od 2002. godine, u čemu učestvuje do hiljadu nezavisnih eksperata (šefova, specijalizovanih novinara, vlasnika restorana…) koji bilježe svoja iskustva tokom 18 mjeseci, pod pokroviteljstvom časopisa Restoran grupa britanske štampe Viliama Rida.

Legitimnost tog rangiranja, uz sponzorstvo nekoliko robnih marki, redovno se osporava, što naročito čine francuski šefovi koji ga optužuju za samouvjerenost i nejasnost. Nijedan francuski restoran nije dobio nagradu kao najbolji restoran na svijetu od kada postoji to rangiranja.

Kao odgovor na to rangiranje, njegovi francuski, ali i japanski i američki protivnici, pokrenuli su 2015. godine svoju Listu (La liste) klasifikaciju hiljadu restorana širom svijeta.