BiH po produktivnosti resursa znatno ispod prosjeka EU

Prema analizi Agencije za statistiku BiH od 2010. do 2014. godine u BiH je registrovano smanjenje produktivnosti resursa što je uzrokovano značajnim rastom domaće potrošnje materijala, u odnosu na umjereni rast bruto domaćeg proizvoda

U tom periodu bruto domaća potrošnja i domaća potrošnja materijala nisu rasli paralelno i vidljivo je razdvajanje ekonomskih i ekoloških varijabli.

Vrijednosti produktivnosti resursa u tom periodu znatno niže od vrijednosti BDP-a, i ne može se govoriti o razdvajanju veze između korištenja resursa i ekonomskog rasta.

Produktivnost resursa, kao odnos bruto domaćeg proizvoda i domaće potrošnje materijala, pokazatelj je koji ukazuje na efikasnost korištenja resursa gdje je poželjna proizvodnja veće ekonomske vrijednosti uz što je moguće manji utrošak materijalnih resursa.

Bosna i Hercegovina je po produktivnosti resursa u privredi znatno ispod prosjeka Evropske unije. U 2014. produktivnost resursa iznosila je 0,9 KM po kilogramu i smanjena je za 9,5 posto u odnosu na 2010. godinu.

Ekonomija Bosne i Hercegovine je u 2014. potrošila 30 miliona tona prirodnih resursa, što je za 14,5 posto više u odnosu na baznu godinu.

Domaće vađenje nemetalnih minerala je povećano za 30,1 posto u odnosu na baznu godinu, najveće učešće je zabilježeno u vađenju mermera, granita, pješčara, pijeska i šljunka. Uvoz prirodnih resursa je porastao za 16,3 posto u odnosu na baznu godinu, posmatrano prema kategorijama materijalnih resursa najveće učešće je zabilježeno u uvozu fosilnih goriva.

Na svakog stanovnika Bosne i Hercegovine 2014. potrošeno je približno 8,1 tona poljoprivrednih kultura, minerala i metala.

U 2010. potrošnja resursa po stanovniku iznosila je oko sedam tona što znači da je u posmatranom periodu povećana potrošnja za 1,1 tona resursa po stanovniku, odnosno da se u 2014. po stanovniku i po danu trošilo oko tri kilograma više resursa nego 2010. godine.