Kuba u recesiji u 2016. prvi put za 20 godina

Venecuelanska ekonomska kriza gurnula je Kubu u recesiju u 2016. godini, prvi put tokom više godina, izjavio je kubanski predsjednik Raul Kastro

Bruto domaći proizvod (BDP) Kube je pao za 0,9 odsto u odnosu na prošlogodišnji rast od 4,4 procenta, prenosi AFP.

Venecuela, najbliži saveznik i ekonomski partner Kube, prolazi kroz tešku ekonomsku krizu usljed niskih cijena nafte, glavnog izvoznog proizvoda zemlje. Karakas je zbog toga smanjio isporuke nafte Kubi ove godine za 40 posto.

Ograničene isporuke nafte i finansijske nedaće su se pogoršale u drugoj polovini godine, što je dovelo do smanjenja BDP-a za 0,9 odsto. To je prvi put od 1995. godine da je vlada ove jednopartijske komunističke zemlje izvijestila o negativnom rastu.

Početkom 1990-ih, nakon raspada bivšeg sovjetskog bloka, kubanska ekonomija je posljedično pala za 15 procenata za godinu dana.

Kastro je rekao da su, uprkos teškim ekonomskim vremenima, socijalne usluge i dalje besplatne i da on predviđa rast od oko dva odsto u 2017.

Venecuela se nalazi u recesiji već treću godinu zaredom i ima najveću inflaciju na svijetu, za koju Međunarodni monetarni fond prognozira da mogla da dostigne ove godine 475 posto.