Trampova vlada najbogatija u istoriji čovječanstva

Ukupno bogatstvo imena koja će činiti vladu Donalda Trampa iznosi oko 15,2 milijarde dolara, odnosno oko 20 milijardi dolara, ako se uzme u obzir i imovina Donalda Trampa

Američki biznismen Donald Tramp, koji je pobijedio na 45. predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), sudeći po kandidatima za najvažnije državne funkcije imaće najbogatiju vladu u istoriji čovječanstva.

Tramp će 20. januara preuzeti mjesto predsjednika SAD-a od aktuelnog predsjednika Baraka Obame, a imena koja će činiti njegovu vladu su već uveliko poznata. Tramp je za pozicije unutar vlade odabrao ljude većinom iz poslovnog svijeta, a to će biti najskuplja vlada u istoriji čovječanstva.

Prema podacima magazina Forbs, najbogatije ime u Trumpovoj vladi biće zamjenik ministra trgovine Todd Rikets, koji je jedan od vlasnika bejzbol kluba Čicago Kubs. Pretpostavlja se da ukupna imovina porodice Rikets iznosi 5,3 milijarde dolara, prenosi Anadolija.

Na drugom mjestu bogate vlade nalazi se kandidatkinja za ministarstvo obrazovanja Betsi DeVos. Imovina DeVos i njenog supruga iznosi 5,1 milijardu dolara.

Vilbur Ros je treće najbogatije ime i kandidat za ministra trgovine u budućoj vladi Donalda Trampa. Nakon 25 godina karijere u poznatoj kompaniji Rotšild, Ros je osnovao vlastitu kompaniju a njegovo bogatstvo procjenjuje se na 2,9 milijardi dolara.

Posljednji milijarder na Trampovoj listi je Linda Mekmahon, koja će biti na čelu Administracije za mala preduzeća. Ona je jedno vrijeme bila direktorica World Wrestling Entertainmenta, koja je najveća organizacija profesionalnog hrvanja u svijetu. Bogatstvo njene porodice procjenjuje se na 1,16 milijardi dolara.

Generalni direktor kompanije Exxon Mobile Rex Tillerson šesti je najbogatiji Trumpov čovjek sa bogatstvom od 300 miliona dolara. On je kandidat za mjesto šefa diplomatije ove zemlje. Tilerson je posljednjih 40 godina aktivan i u energetskom sektoru, a bio je na meti kritika u svojoj zemlji zbog bliskosti sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ovo su ostala imena i bogatstvo američkih preduzetnika, koji su kandidati za važne funkcije u novom sazivu američke vlade: direktor Nacionalnog ekonomskog vijeća Geri Kon (266 miliona dolara), ministar trezora Stiv Mnučin (46 miliona dolara), ministar rada Andru Puzder (43 miliona dolara), ministar urbanog razvoja Ben Karson (26 miliona dolar), ministar prometa Elejn Čao (22,8 miliona dolara), ministar zdravstva Tom Prajs (13,6 miliona dolara), savjetnik za strateška pitanja Stiv Banon (10 miliona dolara), ministar pravde Džef Sisons (7,5 miliona dolara) i ministar energetike Rik Peri (3 miliona dolara).