Posao budućnosti zahtijevaće 8 novih vještina

Svijet

Svima nam je već postalo jasno kako je pandemija promijenila mnogo toga u poslovnom svijetu. I sada, nakon vremena u kojem smo već gotovo “pustili korijenje” radeći od kuće, dolazi vrijeme u kojem ćemo se postepeno vraćati u kancelarije. No, to novo poglavlje koje je pred nama zahtijevaće od nas i nove vještine.

Istraživanje kompanije Monster otkrilo je da 82% kompanija u SAD-u planira ove godine zaposliti nove ljude. Ovo su dobre vijesti za zaposlene koji će tako dobiti nove prilike u karijeri. Ali za to će im trebati i neke nove vještine jer, kao što kaže izreka: “Ono što nas je dovelo ovamo, neće nas odvesti tamo.” Evo na koje vještine budućnost očekuje da obratimo pažnju.

Suočavanje s neizvjesnošću

Možda najvažnija vještina koja će nam trebati je sposobnost prihvatanja neizvjesnosti i suočavanje s njom. Promjene se događaju sve većom brzinom, a to znači da će neizvjesnost postati nešto uobičajeno. Razmislite o vožnji automobila. Instruktori vožnje reći će vam da je vidljivost glavni uzrok zbog čega ljudi usporavaju brzinu.

Kada vozite velikom brzinom, imate manje vremena za procjenu i analizu situacije.

Zbog toga teško možete znati što slijedi. Istovremeno, neuroznanost je potvrdila da mi, ljudi, najviše od svega priželjkujemo sigurnost.

No, sada se od nas traži da prevladamo svoj prirodni instinkt za jasnoćom i izvjesnošću, da se “sprijateljimo” s neizvjesnošću i uprkos nedostatku potpunih informacija donosimo ispravne odluke i nastavljamo samopouzdano dalje.

Interes za širok spektar tema

U sveopćoj neizvjesnosti, tokom dana ćemo morati da budemo vođeni neutaživom znatiželjom.

Šta ćemo više znati o različitim temama, to ćemo bolje moći da povezujemo djeliće u cjelinu.

Volim reći: “Ona/onaj ko prvi napravi sintezu, pobjeđuje.” Otvorenost i želja za učenjem dobri su, ali moraćemo da znamo što više o cijelom nizu različitih područja.

Nije više dovoljan samo opšti interes za usko područje stručnosti jer je potpune uvide moguće dobiti jedino ako posjedujemo snažan interes za širok spektar tema kao i sposobnost uočavanja obrazaca i trendova.

Otvorenost za različite stavove

Tokom posljednjeg decenije među ljudima je došlo do velikih podjela u mišljenju oko različitih tema. Podaci pokazuju da sve manje vjerujemo ljudima koji imaju mišljenje različito od našeg. Uz to, sve veće oslanjanje na vijesti i informacije na društvenim mrežama stvara efekt “eho-komore”.

Prijavljujemo se za newslettere koji se podudaraju s našim gledištima, a algoritmi funkcionišu tako dobro da rijetko vidimo informacije koje nisu u skladu s našim trenutnim stavovima. Time sami sebi uskraćujemo priliku da čujemo različita gledišta, učimo, širimo svoje poglede i rastemo. (Ako želite više znati o ovoj temi, pogledajte dokumentarni film The Social Dilemma.) No, nove vještine podrazumijevaće traženje različitih mišljenja i učenje iz različitih iskustava.

Budućnost će zahtijevati otvorenost, sposobnost učešća u građanskoj diskusiji i kompromis. Napredovanje u karijeri (i uopšte u životu) neće biti moguće ako ostanete kruti u svojim stavovima. Uspjeh će dolaziti sa sposobnošću da slušate, aktivno učestvujete i učite.

Povezivanje poduzetničkog duha i empatije

Sposobnost uočavanja učestalih promjena potreba na tržištu, duboko razumijevanje potreba potrošača i saosjećanje s njihovim korisničkim potrebama, “gorivo” su za inovacije. Da bi zaposleni u budućnosti mogli uočiti nove prilike, od njih će se zahtijevati potpuno  razumijevanje svih okolnosti nekog problema i izazova koje oni generišu.

Iz te tačke biće potrebno poduzeti odgovarajuće rizike i dodati novu vrijednost tržištu.

Te vještine moguće je primijeniti na mikronivou – za rješavanje nekog konkretnog problema na poslu ili pronalaženje novog pristupa projektu – ili za osmišljavanje novih poslovnih pothvata.

Fleksibilnost

Zbog sve učestalijih promjena na tržištu, jedna od vještina bez koje će poslovanje u budućnosti biti nezamislivo je fleksibilnost. Od radnika će se očekivati da 1) budu u toku s novim informacijama, 2) dobro ih razumiju i 3) budu inovativni i kreativno rješavaju probleme. Fleksibilnost i pronalaženje novih rješenja koje se temelje na uvidima biće srž uspjeha.

Optimizam i maštovitost

Napredak je nerazdvojivo povezan s vjerom u budućnost i fokusom na mogućnosti. Uzrok demoralizovanosti stručnjaka zbog otkrića neke pogreške često leži u nedostatku maštovitosti. Sposobnost zamišljanja i predviđanja budućih događaja biće ključna za održavanje motivacije, inspiracije i ambicije za pokretanje novih projekata.

Uspostavljanje bliskih odnosa s ljudima

Uspjeh je oduvijek bio vezan na našu poslovnu mrežu, ali u budućnosti će ostvarenje naših ciljeva još više zavisiti od snage međuljudskih odnosa. Naše prilike, edukacija i socijalna podrška ovisit će u velikoj mjeri od našeg socojalnog kapitala – primarnih, sekundarnih i tercijarnih odnosa. Od zaposlenika će se tražiti sposobnost da brzo uspostavljaju bliske odnose s ljudima – kako u ličnom kontaktu tako i na daljinu. Budući da će budućnost karakterisati brzina i neizvjesnost, nećemo imati luksuz da polako gradimo dobre međuljudske odnose tokom brojnih zajedničkih večera ili rasprava na koktelima. Vjerojatnije je da ćemo imati mnogo manje vremena za izgradnju međuljudskih odnosa, a često će to biti samo virtualni kontakti. Uspjeh će u velikoj mjeri zavisiti od razvijenosti vještine uspostavljanja povjerenja, prijateljstva i osjećaja povezanosti s ljudima.

Sposobnost realizacije ideja

“Budućnost neće pripadati cinicima koji sjede sa strane” kaže poznata izreka. Jedna od vrlo traženih vještina budućnosti biće sposobnost realizacije ideja što podrazumijeva spremnost da se preuzme odgovornost u nekom projektu te volju da se u njega uloži mnogo vremena i energije. To se može opisati kao “trčanje prema vatri.” Cijenimo one koji ‘uskaču u ring’, angažuju se i sposobni su da sprovedu ono što su zacrtali. Osim toga, takav trud inspiriše i druge da daju više (što potvrđuju i naučna istraživanja). Stoga, budite angažovani i finiširajte projekte jer to je još jedna vještina bez koje će budućnost biti nezamisliva.

Zaključak

Sutrašnji uspjeh zahtijevaće, uz jučerašnje kompetencije koje su polazna tačka, neke nove vještine koje ćemo morati kontinuirano da razvijamo. I to je dobro jer tako održavamo svježinu i budnost. Te vještine će u budućnosti činiti razliku između izvrsnosti i osrednjosti. Budućnost posla je tik pred nama i trebamo se za nju pripremiti.