Britanski menadžeri zarađuju 400 puta više od radnika

Čelnici 100 vodećih kompanija u Velikoj Britaniji prosječno zarađuju gotovo 400 puta više od radnika s minimalnom platom

U svjetlu referendumske odluke o izlasku iz Evropske unije (EU), britanska premijerka Tereza Mej obećala je da će premostiti jaz između onih na vrhu i onih na dnu, na način da prisili kompanije da otkriju visine plata i uvedu predstavnike radnika u upravna tijela, kako bi se obuzdala pretjerana ponašanja.

Međutim, Mej je bila prisiljena da ublaži svoje početne planove zbog nastojanja da tokom Bregzita zadrži velike kompanije na svojoj strani. Ishod javne rasprave o podsticanju odgovornijeg ponašanja kompanija trebao bi da bude objavljen u idućim nedjeljama.

Prema Equality Trustu, organizaciji koja se bori za smanjenje ekonomske nejednakosti, izvršni direktori sto vodećih britanskih kompanija, uvrštenih u indeks Londonske berze FTSE 100, zarađuju prosječno 5,3 miliona funti godišnje, 386 puta više od radnika s minimalnom platom i 190 puta više od prosječne plate u Britaniji.

Prosječna plata izvršnih direktora vodećih 100 kompanija u Britaniji je 165 puta veća od zarade medicinskih sestara ili 140 puta veća od zarade učitelja.

Kompanija s najvećim jazom kada su u pitanju zarade je WPP, vodeća svjetska grupacija u sektoru oglašavanja, koja je u 2015. godini svom osnivaču i izvršnom direktoru Martinu Sorelu kroz platu, dodatke i dionice isplatila 70 miliona funti, što je 5.154 puta više od minimalne plate u kompaniji. (B92)