U Evropi prvi put više struje iz vjetra nego iz gasa

Svijet

Proizvodnja struje iz energije vjetra u 2023. je prvi put premašila proizvodnju iz gasnih elektrana u Evropi doprinoseći smanjenju emisije ugljenika, pokazuju novi podaci nezavisnog instututa Ember.

EU povećava proizvodnju iz obnovljivih izvora u sklopu napora da odvikne blok od ruskog goriva i pomogne ispunjavanje klimatskog cilja – neto nulte emisije CO2 do 2050.

Proizvodnja struje iz fosilnog goriva pala je u 2023. za rekordnih 19 posto u odnosu na 2022. pri čemu je proizvodnja iz elektrana na gas smanjena za 15 procenata a iz uglja za 26 posto, prenosi Reuters podatke iz izvještaja Embera, prenosi agencija Beta.

Istovremeno je proizvodnja iz vjetra porasla za 13 posto i pokrivala je 18 posto u evropskom miksu.

– Evropa je na putu postepenog izbacivanja uglja i sada imamo četiri uzastopne godine pada proizvodnje struje iz gasa i vjerujemo da će se to nastaviti – rekao je za Reuters Emberov lider Dejv Džons.

Izvještaj je pokazao da su pad proizvodnje struje iz fosilnog goriva i povećanje iz obnovljivih i nuklearne energije za rezult imali smanjenje emisije ugljenika u energetskom sektoru za 19 posto.

Podaci pokazuju da je iz gasa proizvedeno gotovo 17 posto struje u EU u 2023. a iz uglja nešto više od 12 posto.

Najveći izvor u proizvodnji struje bila je nuklearna energija, sa udjelom od gotovo 23 posto, dok je solarna energija obezbijedila devet procenata, prenio je Reuters. Ukupan udio struje iz obnovljivih izvora u 2023. bio je rekordnih 44 posto.

Podaci pokazuju i da je tražnja struje u 2023. smanjena za 3,4 posto zbog pada potrošnje u industriji i blagog vremena ali Džons očekuje rast u 2024., pošto je sve više proizvoda koji rade na struju.

– Obnovljivi izvori moraju da drže korak sa povećanjem tražnje kako bi se došlo do potrebnog smanjena emisija – rekao je prvi čovjek Embera.