Mocart u 2016. prodao boks-set CD u 1,25 miliona, više nego Bijonse i Rijana

Godina je bila tanka po novim muzičkim imenima, pa su prednjačile starije generacije a potražnju za Mocartom kritičari tumače odsustvom njegovih djela sa interneta

Ako se sumira muzičko tržište u godini za nama, ispada da je Mocart najtraženiji izvođač (iako je preminuo prije 225 godina), da kompakt-diskovi odlaze u istoriju, i da ponovo stari format – vinil doživljava renesansu. Jer, ubjedljivo najprodavaniji kompakt-disk tokom 2016. je luksuzni boks-set sa Mocartovim djelima koji je za samo pet nedjelja prodat u tiražu od čak 1,25 miliona primjeraka. Ovome doprinosi i to što Mocartovih djela nema u dovoljnoj količini na internetu, pa je publika prinuđena da ih kupuje. Pri tom, ljubitelji klasične muzike pripadaju starijoj generaciji koja još gaji strast za vinilom a i nisu toliko navikli na preuzimanje sa digitalnih platformi, ne bave piraterijom i većinom su imućniji.

Prodaja albuma u fizičkom formatu u 2016. opala je za čak 11, 6 posto dok je ce-de zabilježio najdrastičniji pad

S obzirom na to da je ova godina bila „tanja” po novim muzičkim imenima, prednjačile su starije generacije, poput lajv albuma Kejt Buš „Prije zore”, kao i remasterizovano izdanje ploče „Pet Sounds” Bič bojsa. Veliki efekat na prodaju albuma tokom 2016. imala je i smrt nekih značajnijih imena pop kulture (Prins, Dejvid Bouvi, Leonard Koen), ali jednako se još prodaju i Bitlsi, Rolingstonsi…
Koliko god da je bila impresivna potražnja za kolekcijom „Mozart 225: The New Complete Edition”, prodaja albuma u fizičkom formatu opala je u 2016. za čak 11, 6 odsto. Naročito je ce-de, kao format, u ovoj godini zabilježio najdrastičniji pad, zbog čega je sasvim realno da je kompakt-disku kao formatu „odzvonilo” ali će, svakako, opstati. S druge strane, ohrabruje podatak da vinil godinama bilježi rast, a početkom mjeseca prvi put se desilo da je u Velikoj Britaniji zarada od prodaje ploča bila viša (2,5 miliona funti) u odnosu na digitalnu muziku i druge formate.
Ne treba zaboraviti da uz vinil ide i lijepo pakovanje i omot koji je daleko raskošniji u odnosu na CD. Bitan je i čitav ritual slušanja vinila.Takođe, povratku vinila doprinijela je di-džej kultura, ali i neka vrsta nostalgije. (J.K.)