Ukrajina: Ako Rusija zamijeni pjevačicu, može na Evroviziju

Ukrajinske vlasti izrazile su spremnost da prihvate predstavnika Rusije na 62. takmičenju za Pjesmu Evrovizije u Kijevu u maju, u slučaju da aktuelnu predstavnicu Juliju Samojlovu zamijeni drugi takmičar, koji nema problema sa ukrajinskim zakonom

Potpredsjednik Vlade Ukrajine Vjačeslav Kirilenko na „Ukrajinskom radiju“ je izjavio da je Ukrajina spremna da prihvati sve 43 zemlje-učesnice Evrovizije, uključujući i predstavnika iz Rusije. Rusija sama može da nađe izlaz iz ove situacije ukoliko predloži učesnika ili učesnicu koji nema problema sa ukrajinskim zakonom. I u tom slučaju ovo pitanje će biti vrlo brzo riješeno, rekao je Kirilenko.

Istovremeno potpredsjednik ukrajinske vlade je rekao da se Kijev nada da će Moskva prihvatiti ovakve uslove. Samu situaciju oko konkursa Kirilenko je opisao kao provokaciju od strane Rusije.

Pjevačica Julija Samojlova trebalo je da predstavlja Rusiju na takmičenju za „Pjesmu Evrovizije 2017“ sa pjesmom „Flame Is Burning“, ali joj je zabranjen ulazak na teritoriju Ukrajine zbog nastupa na Krimu.

„Prvi kanal Rusije“ odbio je protekle nedjelje ponudu Evropske unije javnih emitera (EBU) da Samojlova na „Evrosongu“, koji se održava od 9. do 13. maja u Kijevu, učestvuje uključenjem putem satelita.