Saudijci sa nafte prelaze na solarnu energiju

Saudijska Arabija počinje da bježi od nafte i da prikuplja profit od solarne energije

Plan arapskih inženjera predviđa da će prihod od solarne energije uzeti zamah u sljedećem kvartalu.

Pedi Padmantan, rukovodilac jedne takve kompanije u Rijadu rekao je da očekuje da će u prvom kvartalu biti proizvodnja oko 500 megavata, a da će kasnije da se poveća što bi mogao da bude okidač za razvojni bum u regionu.

Najveći svjetski izvoznik nafte troši najviše na proizvodnju električne energije. Procjenjuje se da je Kraljevini potrebno 900.000 barela dnevno nafte za struju. Ukoliko bi dio preorijentisali na alternativne izvore energije, mogli bi da imaju više nafte na izvoz.

Arapi planiraju da izvuku još 700 megavata iz energije vjetra.

– Očekujemo da će Saudijska Arabija biti lider u regionu kada je riječ o tržištu obnovljivih izvora. Naravno trebaće nam vremena, ali bitno je da napravimo neki pomak – rekao je Sami Koribi, direktor jedne kompanije sa sjedištem u Abu Dabiju.

Saudijci traže i pomoć od finansijskih savjetnika kako bi privukli investitore u tri projekta od obnovljih izvora. Procjenjuje se da će biti potrebno oko 1, 5 milijardi dolara za njihovu gradnju.

Prihod od obnovljivih izvora nalazi se u planu Vlade koji je poznat kao Vizija 2030, čiji je cilj da smanji zavisnot privrede od nafte.