U Kaliforniji otvoreno najveće svjetsko skladište energije

Kompanija Tesla je u južnoj Kaliforniji otvorila najveće svjetsko postrojenje za skladištenje energije pod komercijalnim nazivom Mira Loma

Ovo postrojenje snage 20 MW sagrađeno je u samo tri mjeseca, a u periodu od četiri sata 15 hiljada domaćinstava može da koristi električnu energiju.

Na odluku da se izgradi snažna baterijska pohrana energije Kalifornija se odlučila nakon curenja plina iz plinskog skladišta Alyso Canyon koje je služilo za proizvodnju električne energije u vršnoj potrošnji, što je nakon havarije posredno dovelo do nestašice struje.

Baterijska pohrana će služiti za pohranu jeftine električne energije sredinom dana, kada je u pogonu puno FN sistema, a energija će biti puštana u mrežu naveče kad potrošnja raste.

Prvi čovjek kalifornijskog operatora prenosa CPUC Michael Picker rekao je da je pozitivno iznenađen sposobnošću baterijske industrije da u roku od samo šest mjeseci od dana narudžbe odgovori na zahtjeve tržišta i da je ovakvo skladište očekivao vidjeti tek 2020. godine.

Kako bi se osigurala energiju u trenucima kada obnovljivi izvori energije ne bilježe proizvodnju, Kalifornija je odlučila krenuti s izgradnjom niza baterijskih sistema napajanja te će uz postojeći, uskoro pokrenuti dva nova sistema za skladištenje energije, od kojih će jedan imati snagu 30 MW. Nakon izgradnje postaće najveći na svijetu.