Preminuo Rodžer Mur, najdugovječniji agent 007

Film

Glumac Rodžer Mur, koji se proslavio ulogom Džejmsa Bonda, umro je u 90. godini života

Mur je preminuo u Švajcarskoj, a njegova porodica je potvrdila da je kraće vrijeme bolovao od karcinoma.

Ostaće upamćen kao treći glumac koji je tumačio lik Džejmsa Bonda u sedam nastavaka kultnog filma, koji su snimljeni od 1973. i 1985.

Rodžer Mur rođen je 14. oktobra 1927. godine u Londonu. Poslije Drugog svjetskog rata priključio se vojsci u kojoj je stekao čin kapetana dok je služio u Zapadnoj Njemačkoj. Tokom ranih pedesetih godina prošlog vijeka, Mur je rado kao model za časopis koji se bavio štrikanjem, ali je reklamirao i razne svakodnevne proizvode poput paste za zube.

Svoj prvi veliki ugovor potpisao je 1954. godine sa kućom MGM, ali ti filmovi nisu prošli dobro. Uslijedio je period epizodnih uloga i statiranja u TV serijama. Ozbiljniju TV karijeru započeo je 1958. godine ulogom u seriji Ajvanho, poslije čega su usledile serije „Tha Alaskans“, Maverik, Svetac.

Rodžer Mur1Tokom 12 godina snimio je sedam filmova o Bondu: „Živi i pusti druge da umru“ (1973), „Čovjek sa zlatnim pištoljem“ (1974), „Špijun koji me je volio“ (1977), „Operacija Svemir“ (1979), „Samo za tvoje oči“ (1981), „Oktopusi“ (1983) i „Pogled na ubistvo“ (1985).

A ako se mjeri vrijeme od trenutka kada je zvanično potvrđen kao Bond – 1972 – trenutka kada je Timoti Dalton formalno označen kao njegov nasljednik – 1986 – doći ćemo do brojke od 14 godina ili 5.118 dana. Koju god cifru da računate, Mur je i dalje Bond sa najdužim stažom. Aktuelni 007, Danijel Krejg, trenutno je drugi najdugovječinji Bond sa 4.239 dana staža. Trebaće mu još dvije i po godine da nadmaši Mura.

Zanimljivo je da je Mur bio prvi glumac kojem je ponuđeno da igra Džejmsa Bonda na filmu, ali zbog rasporeda snimanja TV serije „Svetac“ morao je da odbije. Kada je Šon Koneri 1973. odlučio da se penzioniše kao agent 007, opet su pitali Mura, ali je „uletio“ Australijanac Džordž Lazenbi.

Rodžer Mur je zvanično predstavljen svijetu kao novi Džejms Bond 1. avgusta 1972. u hitelu Dorčester u Londonu.

Njegov prethodnik Šon Koneri, bio je toliko harizmatičan u liku agenta 007 da su se mnogi skeptici plašili da će Muru nedostajati čvrstina iza uglađene spoljašnjosti. Ali već poslije prvog filma on je trijumfovao glumom koja je kombinovala snagu i humor. Njegov agent je bio veseliji od bilo kog drugog. Često je ga je igrao kao pejboja sa dozom ironije, ali i kao vrlo sposobnog detektiva veterana. Jednom je rekao da nikako ne umije da glumi „u stilu Olivijea“, ali je sebe opisao kao dobrog tehničara.

Rodžer Mur je takođe bio najstariji Bond. Debitovao je sa 45, penzionisao se sa 58 godina. Pedantni analitičari izračunali su da je tokom karijere Džejmsa Bonda prosječno je zaveo 2,28 žena, a eleminisao je 7,71 protivnika po filmu. Kada je završio snimanje „Pogled na ubistvo“ odlučio je da preda svoju „dozvolu za ubijanje“.

– Shvatio sam da je skakutanje i izbjegavanje metaka i bombi u srednjim pedesetim pomalo suludo, a i sramota me je da snimam ljubavne scene sa glumicama koje mogu da mi budu ćerke – izjavio je.

Sam Mur je sebe smatrao četvrtim najboljim Bondom, „malo iza Džordža Lazenbija“, a poslije Krejga i Konerija.

I nakon „Pogleda na ubistvo“ bi snimio poneki film, ali otkrio je da publika nije rada da uvijek lako prihvati promjenu imidža. U nekim slučajevima heroji treba da ostanu heroji, rekao je jednom.

Od ostalih Bondova još su sa nama Šon Koneri (86), Džordž Lazenbi (77), Timoti Dalton (71), Pirs Brosnan (64) i Danijel Krejg (49).