Evropske berze pritisnute bankarskim i rudarskim sektorom

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cijene akcija blago su pale, što je posljedica slabosti u bankarskom i rudarskom sektoru

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u minusu 0,3 odsto. Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariski CAC indeks bili su oko 10,00 sati u minusu između 0,1 i 0,3 odsto.

Pod pritiskom je jutros bankarski sektor dok ulagači prate razvoj situacije u trećoj po veličini italijanskoj banci Monte Dei Paschi. Još nije jasno koliko će tamošnja vlada uložiti u tu banku kako bi je spasila od propasti.

Akcijama Monte dei Paschi već se danima ne trguje, pa pritisak na indeks bankarskog sektora nije osjetniji.

Jutros je pala cijena akcije Credit Suissea za 1.2 odsto, nakon vijesti da američka Komisija za vrijednose papire (SEC) istražuje prodaju obveznica Mozambika, koju je aranžovala švajcarska banka.

Pod pritiskom je jutros i rudarski sektor, nakon snažnog rasta prethodnih dana, dok su akcije proizvođača zlata ojačale, zahvaljujući rastu cijena plemenitih metala.

Na azijskim berzama su cijene akcija jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, ojačao 0,2 odsto.

Međutim, na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks skliznuo 1,3 odsto, na 19.145 bodova.