Azijske berze: Oprezno trgovanje, dolar stabilan

Berza

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, a cijene su akcija blago skliznule s najviših nivoa u dvije godine jer ulagači nisu sigurni da su ti nivoi cijena opravdani

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio na dobitku 0,2 odsto, a za toliko su porasle i cijene akcija u Južnoj Koreji i Australiji. Berzanski indeksi u Šangaju i Hong Kongu pali su između 0,2 i 0,3 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio na gubitku 0,1 odsto.

Na samom početku današnjeg trgovanja taj je indeks dostigao novi najviši nivo od juna 2015. godine jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rekord S&P 500 indeksa na Wall Streetu. Kasnije su cijene akcija skliznule jer ulagači nisu sigurni da su tako visoke cijene akcija opravdane.

Svjetske berze rastu od novembra prošle godine, kada je Donald Trump pobijedio u trci za Bijelu kuću, zahvaljujući njegovim najavama smanjenja poreza i povećanja državne potrošnje. Od toga zasad nema ništa, dok se rast najvećih svjetskih ekonomija, američke i kineske, usporava.

Obim trgovanja sve je manji, a valuacije na tržištu deluju protegnuto, pa su ulagači oprezni, kažu analitičari.

S druge strane, tržištima podršku pruža rast cijena nafte, koje su dostigle najviše nivoe u tri nedjelje, nakon što su Saudijska Arabija i Rusija poručile da bi se dogovoreno smanjenje proizvodnje članica OPEC-a i nekih nečlanica tog kartela trebalo produžiti do početka 2018. godine.

Lani su najveći svjetski proizvođači dogovorili smanjenje proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno u prvoj polovini ove godine, ali kako taj potez nije doveo do značajnijeg smanjenja jaza između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje, OPEC razmatra produženje tog dogovora i na drugu polovinu ove godine, pa čak i na početak 2018. Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla daljih 0,4 odsto, na 49,05 dolara. I na londonskom je tržištu barel poskupio 0,4 odsto, na 52,00 dolara.

A na valutnim se tržištima dolar stabilizovao nakon što je u prethodna tri dana prema korpi valuta oslabio oko 1 odsto. Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, stabilno kreće oko 98,83 boda. Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 113,50 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 113,30 jena. U odnosu na evropsku valutu, dolar je oslabio, pa je cijena eura dostigla 1,0985 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0925 dolara.