Oprezna trgovina na azijskim tržištima

Berza

 Investitori nisu sigurni hoće li predsjednik SAD-a Donald Trump ispuniti obećanja u vezi uticaja američkoj ekonomiji koja su mjesecima podržavala tržišta, s obzirom na niz političkih problema

MSCI Asia Pacific Index bio je na blagom pozitivnom teritoriju i to prvenstveno zbog dobitaka u Kini. No, većina tržišta poput Australije, Južne Koreje i Tajvana zaključila je u minusu.

Nikkei 225 spustio se 0,4 odsto i pao na najniži nivo u tri i po mjeseca i to uprkos tome što je Reutersovo istraživanje pokazalo rast povjerenja u japanskom industrijskom sektoru koje je najviše u posljednjoj deceniji.

Investitori su i dalje oprezni zbog korejske krize. Danas je na rasporedu dugo očekivana zajednička vojna vježba južnokorejske i američke vojske. Mnogi očekuju da će Sjeverna Koreja tokom dana reagovati na tu činjenicu i danas čeka novo zaoštravanje.

Korejska kriza dosad je najviše pogodila tehnološki sektor koji je izgubio ritam posljednjih dana. Dotad je bio jedan od najvećih ovogodišnjih dobitnika.

Na valutnim tržištima, dolar je pod pritiskom zbog političke nesigurnosti u Washingtonu. U odnosu na jen pao je na 109,22. Investitori čekaju obraćanje Marija Draghija kasnije ovoga dana. Izvori Reutersa tvrde da neće pružiti nove informacije u vezi eventualnih svježih političkih poruka.