Golf najprodavaniji auto u Švedskoj, Volvo pao na drugo mjesto

Automobil

Riječ je o prvoj godini u gotovo pola vijeka da najprodavanije vozilo u Švedskoj ne pripada domaćem proizvođaču.

Švedski automobil broj jedan za 2016. godinu nije bio Volvo već je primat uzeo njemački Volkswagen, odnosno njegov automobil Golf, javlja državna asocijacija proizvođača automobila, a prenosi BBC. Volkswagen Golf je na prvom mjestu s udjelom od 5,9 posto, Volvo se nalazi na drugom mjestu sa blizu 5,7 posto udjela u prodaji i to uključujući svoja tri modela.

Posljednji put kada Volvo nije bio na prvom mjestu 1962. godine, najprodavaniji automobil je takođe bio Volskwagen, odnosno njegova tada izuzetno popularna Buba.

Iako je Volvo sada u vlasništvu kineske kompanije Zhejiang Geely Holding Group, građani Švedske i ostatka svijeta ga još uvijek doživljavaju kao švedski proizvod. Volvo još uvijek nepokorivo drži ukupni udio automobila u Švedskoj sa blizu 21,5 posto, dok Volkswagen drži 15,7 posto.

Državna asocijacija proizvođača automobila potvrdila je da je u 2016. zabilježen skok broja novih registrovanih vozila. Sa 372.000 novih automobila Šveđani su ostvarili rast u registraciji za blizu 8 posto u odnosu na 2015. godinu.