Porsche opet široke ruke – radnicima bonus od 9.000 eura

Automobil

Zahvaljujući finansijski odličnoj 2019. godini, nemački proizvođač će radnicima isplatiti novčanu nagradu u iznosu od po 9.000 evra, zajedno sa 700 eura dodatka namijenjenog kompanijskom penzijskom fondu.

Odluka menadžmenta o isplati bonusa će dobro doći zaposlenima u trenutku kada se njemačka auto-industrija suočava sa zatvaranjem fabrika i krizom zbog pandemije.

Porsche takođe ohrabruje svoje radnike da doniraju dio novca programu „Porsche aid“ ili drugim dobrotvornim organizacijama za borbu protiv koronavirusa.

I sama kompanija je izdvojila dodatnih 5 miliona eura u iste svrhe, uključujući donacije za hranu onima kojima je to potrebno, kao i za medicinsku pomoć.

„Solidarnost u našem društvu je važnija nego ikad. Industrija, politika i društvo: zajedno ćemo prevazići ovu krizu. Ovo je naša osnovna filozofija i naše razumijevanje održivog djelovanja“, rekao je Oliver Blume, predsjednik Izvršnog odbora kompanije

Sa oko 280.000 isporučenih vozila širom svijeta u 2019, Porsche je povećao prodaju za 10% u odnosu na 2018. godinu. Rast je zabilježen na svim važnim svjetskim tržištima, od Evrope i Sjeverne Amerike, do azijsko-pacifičkog regiona, Afrike i Bliskog istoka.

Najtraženiji je bio kompaktni SUV Macan sa skoro 100.000 prodatih primjeraka, dok je u istom periodu prodato preko 92.000 SUV vozila Porsche Cayenne.

Na trećoj, četvrtoj i petoj poziciji po obimu prodaje su Porsche 911, Panamera i 718 Boxster/Cayman, dok je u 2019. isporučeno preko 800 primjeraka električnog modela Taycan.