Evropske berze: Indekse pritisle niže cijene farmaceutskih akcija

Na evropskim berzama najvažniji indeksi u četvrtak su bili u minusu,najviše zbog pada cijena akcija farmaceutske industrije nakon što je novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp na novinskoj konferenciji dan ranije upozorio da je ta industrija katastrofa

Panevropski STOXX 600 indeks oko podneva bio je u minusu 0,5 odsto. Na najvećem gubitku pritom su bile akcije farmaceutskog sektora, u prosjeku za 2,2 odsto.

Londonski Ftse oslabio je 0,14 odsto, na 7.280 bodova, frankfurtski DAX za 0,44 odsto, na 11.594 boda, a pariski CAC za 0,27 odsto, na 4.875 bodova.

Tramp je napao u srijedu američku farmaceutsku industriju koju smatraju “katastrofom”, jer u SAD-u prodaje lijekove proizvedene u inostranstvu i pritom ostaje nekažnjena. Tramp je rekao da će uvesti nove uslove za javnu nabavku u farmaceutskoj industriji kako bi razriješio takvu situaciju.

– Farmaceutske kompanije u Evropi prilično su povezane s američkim, stoga Trampovi komentari loše djeluju na taj sektor – ocjenjuje Jasper Lawler, analitičar London Capital grupe, dodavši da neprijateljski stav Trampa prema farmaciji stvara pritisak na prodaju tih akcija.

Najviše su pale cijene akcija Novo Nordiska, za 5,3 odsto, a znatne gubitke pretrpjele su i akcije Inmarsata i BIG-a.

Najveća pojedinačna dobitnica bila je akcija italijanske UBI banke koja je poskupjela više od 11 odsto nakon vijesti da će kupiti tri sanirane italijanske banke, a novac za to prikupiće putem 400 miliona eura vrijednog izdanja akcija.

Znatno je porasla i cijena akcije švajcarskog proizvođača luksuzne robe Richemonta, za 8 odsto, jer je signalizovao da raste potražnja za satovima i nakitom.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio je u četvrtak 0,34 odsto, na 19.454 boda.