Ogroman kapital ulazi u fintech, uključili se i veliki igrači

Berza

Fintech sektor je ove godine privukao ogromnu količinu svježeg kapitala, kako u Kini i Americi, tako i sve više u Evropi. Samo u drugom tromjesečju ove godine ovaj je sektor privukao 34 milijarde dolara finansiranja od strane fondova rizičnog kapitala, što je rekord, kažu podaci cb Insightsa. Svaki peti dolar koji je ove godine uložio u rizični kapital ušao je u fintech.

Dogovori se takođe odvijaju frenetičnim tempom. PitchBook računa da su venturecapital kompanije ove godine do sada prodaei 70 milijardi dolara u udjelima u fintech startupovima, gotovo dvostruko više nego u cijeloj 2020. godini, koja je i sama bila brzorastuća godina. Fintech kompanije su sudjelovale u 372 spajanja u prvom tromjesečju.

Samo u posljednjih nekoliko nedjelja drađeni su neki važni poslovi. Visa je platila 1,8 milijardi eura (2,1 milijarde dolara) za Tink, švedsku platnu platformu. JPMorgan Chase, najveća američka banka, izjavila je da će kupiti OpenInvest, koji pruža alate za održivo ulaganje – treće akvizicijsko ulaganje u šest mjeseci.

Povezane kompanije, poput Raisin i Deposit Solutions, dvije njemačke platforme koje povezuju banke sa štedišama, spajaju se. Neki fintech igrači namjeravaju izlistati svoje dionice na berzama. Iinicijalna javna ponuda u Londonu procijenila je vrijednost Wisea, koji se bavi novčanim transferima, na gotovo 9 milijardi funti (12,2 milijarde dolara).

Nedavna ili planirana početna javna ponuda (ipos) uključuju ona Marqete (debitcard fi rm), Robinhood (nofee broker) i SoFi (mrežni zajmodavac). Ova poplava aktivnosti odražava potražnju investitora za digitalnim valom u nastajanju. Ali otkriva i nešto dublje. Odjednom su pobunjenici finansijskog sektora, fintech kompanije, postale dijelom establišmenta.

Trenutni investicioni procvat ima nekoliko novih funkcija. Za početak je sve više fokusiran na najveće igrače, kaže Xavier Bindel iz JPMorgan-a.

Manji startupi s poslovnim modelima koji su se borili tokom pandemije više nisu u fokusu. U prvom tromjesečju 2021. godine zabilježeno je najviše krugova finansiranja za privatne finansijske kompanije u vrijednosti iznad 100 miliona dolara; srednji krug prikupio je 10 miliona dolara, za četvrtinu više nego u istom razdoblju prošle godine.

Promijenilo se i mjesto aktivnosti. Prije pet godina priča o fintechu usredsredila se na Ameriku i Kinu. Danas ih Evropa sustiže. Krug financiranja u junu procijenio je Klarnu, švedsku start-up “kupi sada, plati kasnije”, na 46 milijardi dolara, što je čini drugom privatnom finansijskom kompanijom na zapadu. Ove nedjelje, Revolut je prikupio 800 miliona dolara, a ukupno je kompanija procijenjena na 33 milijarde dolara. Kompanije u Latinskoj Americi i Aziji, a posebno pod rukovodstvom osnivača Stanfordeducated ili SiliconValleytrained, postale su magneti za investitore.

Na primjer, Nubank, najveća digitalna banka u Brazilu, vrijedi 30 milijardi dolara. Pomama se širi i izvan sektora plaćanja. Nagli porast štednje u bogatim zemljama u posljednjih godinu dana potaknuo je startupe kompanije poput internet brokera i investicionih savjetnika.

Osiguravajuća preduzeća primila su 1,8 milijardi dolara putem 82 globalna ugovora u prvom kvartalu ove godine. Pokazalo se da je pozajmljivanje teže remećeno – možda zahvaljujući čvršćem zahvatu regulatora na ovom području finansija – osim kada prijeđe u plaćanja, što je ilustrovao usponom Klarne i njenih rivala.

Ipak, jedno se čini jasnim. Fintech sektor neumoljivo dobija kritičnu masu: njihova vrijednost porasla je na 1,1 biliona dolara, što je ekvivalentno 10% vrijednosti globalne bankarske i platne industrije, i više od 4% u 2018. Cijene se danas mogu činiti pretjeranima, neki će projekti sigurno propasti, ali dugoročno se čini kako će ovaj udio zasigurno rasti.

Izvor: SEEbiz / The Economist